CIJENE RASTU, MIROVINE NE

Kosor i Šuker 'zamrznuli' umirovljenike

15.11.2010 u 15:10

Bionic
Reading

Prosječna mirovina od malih 2.162 kuna bit će realno još manje vrijedna ako u Saboru prođe Vladin zakon o privremenom neusklađivanju mirovina za 2011, koji je s današnje sjednice kabineta Jadranke Kosor upućen parlamentu

Mirovine su se prema zakonu usklađivale s rastom bruto cijena i plaća svakih šest mjeseci. S time se, prema odluci Vlade, stalo ove godine, s tim da je zadnje usklađivanje bilo u rujnu 2009. godine. Novo usklađivanje trebalo je biti u ožujku iduće godine, ali izgleda da od toga neće biti ništa.

Umirovljeničke udruge su iznenađene Vladinim potezom, pogotovo stoga što o njemu nisu obaviještene. Kako su gotovo u svakodnevnom kontaktu s predstavnicima vlasti, jer je u tijeku formiranje Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, iznenađenje je, objašnjava predsjednik Matice umirovljenika Josip Vincek, tim veće.

'Jedna od bitnih odredbi tog vijeća je da Vlada mora informirati umirovljenike o svim zakonima i uredbama koje ih se tiču. To nije poštovano pa ćemo zatražiti objašnjenje', ističe Vincek dodajući da bi daljnje zamrzavanje mirovina bio snažan udarac za umirovljeničku populaciju.

'Ove godine je prosječna mirovina nominalno manja za otprilike sedam kuna u odnosu na lani, tako da spremamo oštar odgovor na Vladin potez', najavio je Vincek.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja smatra da će u ove dvije godine, zbog zamrzavanja usklađivanja, mirovine izgubiti oko pet posto svoje vrijednosti u usporedbi s troškovima života.

'Vlada u svom nesnalaženju čini veliku štetu umirovljenicima. Očekuje se rast cijena svih proizvoda široke potrošnje, a mirovine će ostati iste. Jedino rješenje je da ova vlada ode!', istaknuo je Hrelja.

Mirovine sada pokrivaju nešto više od 40 posto prosječne plaće, a za očekivati je da će pasti ispod tog postotka u narednih godinu dana.

Nekad se, dok je u Banskim dvorima stolovao Ivo Sanader, a Kosor bila njegova desna ruka, najavljivalo da će mirovine postepeno rasti te da će prvo pokriti 50, a zatim čak 70 posto plaće. Međutim, HDZ-ova vlada je sada prisiljena voditi drugačiju politiku.