europska ljestvica

Londonska burza ponovo na vrhu, parišku pogodio ekstremni val rasprodaja

18.06.2024 u 11:48

Bionic
Reading

Londonska burza ponovo je zasjela na vrh ljestvice europskih financijskih tržišta nakon političkih previranja koja su burzu u Parizu stajale milijarde eura

Pariška burza izgubila je vodeću poziciju 'za dlaku', pokazuju rezultati.

Vrijednost dionica na francuskoj burzi iznosi danas oko 3,13 bilijuna dolara (2,47 bilijuna funti), u usporedbi s londonskih nešto manje od 3,18 bilijuna dolara. Glavni pariški indeks CAC 40 oslabio je u prošlom tjednu više od šest posto.

Pariška burza nije svjedočila takvom valu rasprodaja od ožujka 2022. godine, napisala je u bilješci skupina analitičara Deutsche Banka, usporedivši "ekstremna" kretanja dionica na francuskom tržištu u prošlom tjednu s početnom fazom pandemije covida i s razdobljem nakon terorističkog napada na SAD u rujnu 2001. godine.

Prošlotjedni pad izbrisao je dobitke u razdoblju od početka godine, a indeks je bilježio minus i u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, i to od 0,53 posto, dodali su.

CAC 40 obuhvaća banke poput BNP Paribasa i Société Généralea, te divove u segmentu luksuzne robe, poput LVMH i Pernod Ricarda.

Trgovce je prošli tjedan zabrinula odluka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora. Macronova stranka Renesansa doživjela je težak poraz na izborima za Europski parlament, a uvjerljivu pobjedu zabilježila je ekstremno desno Nacionalno okupljanje.

Prvi krug izbora bit će održan 30. lipnja, a drugi 7. srpnja.

"Dovoljno je reći da će nas neizvjesnost pratiti najmanje do drugog kruga izbora koji je zakazan 7. srpnja, a vjerojatno i nakon njih", nagađaju analitičari Deutsche Banka.

"Macron nije smanjio zaostatak u anketama u prvom tjednu kampanje, krajnja desnica i krajnja ljevica i dalje su u prednosti u odnosu na predsjednikovu centrističku stranku", dodaju.

Indeks Londonske burze FTSE 100 bilježi pak dobre rezultate od početka godine, signalizirajući poboljšana očekivanja ulagača.

Predizborna neizvjesnost u Britaniji nije tako izražena kao u Francuskoj, objašnjavaju neki analitičari. Ankete i dalje pokazuju prednost Laburističke stranke u odnosu na konzervativnu stranku premijera Rishija Sunaka.

Izjave britanske 'ministrice financija' u sjeni Rachel Reeves ulijevaju nadu da bi pobjeda laburista olakšala trgovinu Britanije i EU-a i da bi fokus na razlikama u regulativi trebao biti ublažen, objašnjava analitičarka Hargreaves Lansdowna Susannah Streeter.

"Laburisti tvrde da su fokusirani na poticanje dugoročnog rasta kako bi se oživjelo posustalo gospodarstvo", napominje Streeter.

sve osim nogometa

Učitavanje...