SVJETSKA TRŽIŠTA

Europski ulagači oprezni, indeksi blago pali

13.06.2024 u 09:47

Bionic
Reading

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, pri čemu su indeksi blago pali, dok ulagači analiziraju poruke američke središnje banke.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, izgubivši dio jučerašnjih dobitaka.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,07 posto, na 8.209 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,20 posto, na 18.590 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 7.848 bodova.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, a blago su pale i cijene dionica u Šangaju. U Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,4 i 1 posto.

Na kineskim burzama vlada nesigurnost jer je jučer Europska komisija najavila dodatne carine na uvoz kineskih električnih vozila zbog golemih subvencija kineskih vlasti tom sektoru.

No, cijene dionica kineskih proizvođača automobila jutros su porasle jer su nove carine ipak znatno manje u odnosu na carine koje je tom sektoru nedavno nametnuo Washington.

Većina ostalih burzi u regiji prati jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, gdje su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli rekordne razine.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica snažno porasle, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u svibnju ostale nepromijenjene na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj porasle 3,3 posto.

To su bolji podaci nego što se očekivalo i ukazuju na blago popuštanje inflacije nakon njezina jačanja početkom godine.

No, kasnije su burzovni indeksi izgubili dio dobitaka jer su ulagače razočarale poruke čelnika Feda.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed je priopćio da kamatne stope ostaju nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, što se i očekivalo. No, ulagače je razočaralo smanjenje procjena o kamatama u ovoj godini.

Prije tri mjeseca čelnici Feda procjenjivali su da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamate u tri navrata, dok sada očekuju samo jedan rez.

Cijene su dionica mjesecima snažno rasle zahvaljujući špekulacijama da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, no jasno je da je to bio preoptimističan scenarij jer se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedovih ciljanih razina od 2 posto.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je jučer na konferenciji za medije da se inflacija znatno spustila sa svog vrhunca, no da je i dalje previsoka.

sve osim nogometa

Učitavanje...