svjetska tržišta

Europske burze porasle uoči izvješća o inflaciji u SAD-u

12.06.2024 u 09:44

Bionic
Reading

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, dok ulagači čekaju izvješće o inflaciji u SAD-u i poruke čelnika američke središnje banke

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon dva dana pada.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,56 posto, na 8.195 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 posto, na 18.450 bodova, a pariški CAC 0,36 posto, na 7.817 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon dva dana pada.

No, trguje se oprezno jer ulagači ne žele previše riskirati uoči poruka Feda i izvješća o inflaciji u SAD-u.

Danas će, naime, biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama, koje će pokazati popušta li inflacija u SAD-u.

Osim toga, čelnici američke središnje banke objavit će priopćenje s dvodnevne sjednice.

Nitko ne očekuje smanjenje kamata jer je inflacija i dalje povišena, no ulagači se nadaju da će čelnici Feda pokazati optimizam u najnovijim gospodarskim i monetarnim projekcijama.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,3 posto. U Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,3 i 0,8 posto.

Kineske su burze pod pritiskom jer mediji pišu da je Europska komisija odlučila privremeno primjenjivati dodatne carine od 25 posto na uvoz kineskih električnih vozila zbog golemih subvencija kineskih vlasti. To bi Komisija trebala objaviti danas.

Mediji pišu i da Washington razmatra daljnje restrikcije u vezi prodaje čipova za umjetnu inteligenciju kineskim kompanijama.

Uz to, jutros je objavljeno da su potrošačke cijene u Kini u svibnju pale 0,1 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj porasle 0,3 posto.

Niska stopa inflacije pokazuje da domaća potražnja nije snažna, što upućuje na spori oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

sve osim nogometa

Učitavanje...