HOTELI

Mađarski investitori bliski Orbanu ulaze na velika vrata u slovenski turistički sektor

19.01.2022 u 22:08

Bionic
Reading

Mađarski investicijski fond Diofa Assets Management sprema se kupiti 43% udjela u Savi d.d.

Riječ je o glavnom slovenskom hotelijeru koji preko Sava Turizma posjeduje oko 3000 hotelskih soba na raznim lokacijama diljem Slovenije - od Obale do Moravskih Toplica. Vlasnik mađarskog fonda jedan je od najbogatijih Mađara, koji ima bliske veze sa zetom mađarskog premijera Viktora Orbana i sa samim Orbanom. S obzirom na to da je mađarska bankarska grupacija OTP već sada najveća bankarska grupacija u Sloveniji, neki se već pitaju je li moguće da će Orbanovi investitori ovim potezom doći do gotovo cijele hotelske industrije u Sloveniji, jer, pretpostavljaju, nije nužno da će se zaustaviti samo na Sava Turizmu.

Današnja informacija je poprilično iznenađenje, pogotovo jer ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek već duže vrijeme radi na jačanju vlasničkih udjela u turističkim tvrtkama preko SDH-a kroz državu, a potom i povezivanju u državni turistički holding. Odavno se zna da je York želio prodati svoj udio u Savi i onda su se odjednom pojavili mađarski investitori. York je prihvatio ponudu, navodi N1, a posao je u završnoj fazi. Neki u gospodarskim i političkim krugovima nagađaju da se s ponudom Yorku otezalo jer se teren pripremao upravo za Mađare.

Kako javlja Radio Slovenija, razlog za promjenu pristupa mogao bi biti i to što pučki pravobranitelj vjerojatno neće dati zeleno svjetlo holdingu zbog prevelike koncentracije.

Mogućnost prodaje državnog udjela u Savi spominje se i u godišnjem planu upravljanja kapitalnim ulaganjima za 2022., koji je Vlada odobrila krajem prošlog tjedna. U Savi SDH i Kad zajedno drže 45 posto dionica, a York fond 43 posto, koji će uskoro biti u rukama mađarskog fonda Diofa. A sada je ključno pitanje hoće li Diofi i svoj udio prodati državi.

Diofa Asset Management Fund, osnovan je 2009. godine, od 2020. je, prema pisanju Dela, u većinskom vlasništvu investicijske tvrtke Indotek Group, koju kontrolira Daniel Jellinek, jedan od najbogatijih Mađara, također blizak Orbanovu zetu Istvanu Tiborczu.