PRIUŠTIVO STANOVANJE

Hrvati u potrazi za stanom ovo jedva čekaju: 'Već su počele cijene padati'

18.10.2024 u 09:59

Bionic
Reading

Manjak stanova i visoke cijene usporile su tržište nekretnina i otežale priuštivost, naročito mladima. Najveći problem je rast cijena, koji je često i špekulativan, a s time bi se trebao suočiti Nacionalni plan stambene politike koji će biti predstavljen danas

Priuštivo stanovanje postalo je važno pitanje u proteklih godinu dana. Uz usporavanje građevinskog sektora, što pokazuju i podaci Državnog zavoda za statistiku o broju izdanih građevinskih dozvola u kolovozu, brine i što su manjak stanova na tržištu uzrokovale prazne nekretnine koje se ne koriste, a takvih je, prema procjenama, oko 600.000 u Hrvatskoj.

Sve je to utjecalo i na cijene, koje su, pokazale su statistike DZS-a, 10 posto više nego u istom razdoblju lani. Uz to, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Željko Uhlir naglašava da situacija po pitanju stanovanja nije svugdje ista.

Odgovor na to bi trebao dati Nacionalni plan stambene politike, skup mjera kojim bi se trebalo omogućiti priuštivo stanovanje. 'Mora biti nekoliko mjera da se u svakoj sredini može izaći u susret našim građanima i omogućiti priuštivo stanovanje. Moramo promijeniti i nekoliko zakona da bi se uspostavio sustav priuštivog stanovanja', rekao je Uhlir za HRT uoči današnjeg predstavljanja plana.

Aktivacija praznih nekretnina

On smatra kako bi olakšavanju priutivosti stanova najviše mogla doprinijeti aktivacija praznih nekretnina. Svjestan je da neće svi vlasnici pohrliti staviti svoje stanove i kuće na tržište, zbog čega smatra da ih mjerama treba potaknuti. No, splitski gradonačelnik Ivica Puljak drži da bi trebalo pojednostaviti procedure koje prethode izgradnji, ali i napraviti svojevrsno okrupnjavanje postojećih gradova i općina.

'U našim gradovima je nemoguća misija sagraditi jednu običnu cestu. Mi u Splitu imamo jedan slučaj da gradimo cestu 51 godinu. I još je nećemo sagraditi jer su procedure komplicirane. Infrastruktura je preduvjet za gradnju bilo čega drugog', istaknuo je Puljak.

Dodao je da se mora mijenjati i urbanističko planiranje. 'Da mi privatnicima dozvolimo da sagrade malo više stanova, a da jedan postotak tih stanova koje oni sagrade ide u fond za iznajmljivanje i da se tako omogući našim građanima da dobiju priuštive stanove', ustvrdio je.

No, dio praznih stanova u vlasništvu je države i jedinica lokalne samouprave. Do tih nekretnina bit će najteže doći. Uhlir tvrdi da će se takve nekretnine koristiti za programe priuštivog stanovanja, a Puljak, pak, drži da bi se država trebala odreći tih nekretnina.

'Radit će se posebni programi, predviđeno je da se na lokalnoj razini rade posebni programi potreba, koji se do sada nisu radili, kada se usvoji stambena politika. Tako da će lokalna razina iskazivati svoje potrebe, raditi svoje analize i onda ćemo puno kvalitetnije upravljati stanovanjem u državi nego smo do sada', ustvrdio je Uhlir.

Ima prostora za pad cijena

Iako je broj izdanih dozvola sve manji, građevinci su pri kraju obnove nakon potresa i trošenja sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) te Fonda solidarnosti EU. Mirjana Čagalj, potpredsjednica udruženja Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet istaknula je da bi građevinska operativa uskoro trebala postati usmjerena prvenstveno na rekonstrukciju starih i izgradnju novih stanova. No, to ne riješava pitanje visokih cijena, uvjetovanih, između ostalog, sve većim troškovima gradnje. 

'Već sada su počele cijene padati na javnim natječajima u odnosu na protekli period od pet godina. Nije ohrabrujuća činjenica da cijene materijala i energenata i dalje rastu. Dobro je što i plaće rastu, ne tako da dovoljno prate, ali rastu. I to je nešto što utječe na cijenu građenja da samo građenje možda čak i neće padati', rekla je Čagalj i dodala da otkup zemljišta predstavlja 30 posto cijene kuće ili stana. Samo građenje čini 60 posto, a sve ostalo 10 posto cijene nekretnine, dodala je.

'Mislim da su one trenutno nerealno visoke i da tu ima prostora da se te cijene smanjuju i da padaju. Tako da mislim da se država ne treba baviti gradnjom stanova, da to treba prepustiti developerima, agencijama, osiguravajućim kućama da u njihovo ime grade. Najam je jedna od odličnih mjera koja će pomoći da prestanemo biti stvarno vlasnici prekomjernih nekretnina i da postanemo fleksibilniji što se tiče mijenjanja radnog mjesta u odnosu na seljenje na drugu lokaciju. Tako da mislim da bi ta fluktuacija stanovništva i pronalazak radne snage bio možda i nešto jednostavniji za sve tvrtke i kompanije koje zapošljavaju ljude', istaknula je Čagalj.