opg u mirovini

Moguće je biti umirovljenik i poljoprivrednik: O ovome treba voditi računa

15.10.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Zbog cijena hrane, koje su u proteklih nekoliko godina drastično porasle, brojni su se građani odlučili okrenuti već pomalo zaboravljenim vještinama, odnosno vlastitom uzgoju voća i povrća

To čini i nemali broj umirovljenika jer tako nastoje uštedjeti novac koji bi inače potrošili na hranu na tržnici ili u trgovini. Među njima je i umirovljenik iz Belišća, a on se obratio Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) s pitanjem može li otvoriti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) i istovremeno nastaviti primati mirovinu. Pravnici su mu odgovorili da nema nikakvih zapreka za to. No na jedan detalj ipak treba pripaziti.

'U vezi vašeg radnog odnosa u OPG-u, propisano je da se mirovina ne obustavlja umirovljenicima ako rade najviše do 20 sati tjedno. Prema tome, nema zapreke da se zaposlite kao radnik u OPG-u na navedeni način. Međutim vodite računa o tome da se kod prijave OPG-a uzima da nositelj radi određeni broj sati i kao zaposlenik, čime biste ispunili već određeni broj sati rada. Savjetujemo da se o postupku upisa OPG-a raspitate kod Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), a posebice o statusu nositelja u pogledu opsega radnog odnosa', poručili su iz Pravnog savjetovališta SUH-a.

Strogi kriteriji

Da bi mogao otvoriti OPG, umirovljenik iz Belišća, ali i svi drugi koji se odluče na taj korak, trebaju zadovoljavati nekoliko uvjeta. Prije svega, moraju imati resurse za poljoprivrednu proizvodnju, što znači zemljište, ali i bilje, odnosno stoku, ako se odluče baviti stočarstvom.

'OPG je organizacijski oblik gospodarskog subjekta poljoprivrednika fizičke osobe koji radi stvaranja dohotka samostalno i trajno obavlja djelatnost poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti, a temelji se na korištenju vlastitih i/ili unajmljenih proizvodnih resursa te na radu, znanju i vještinama članova obitelji. Fizička osoba koja zbog samostalnog obavljanja gospodarske djelatnosti poljoprivrede ima ekonomsku veličinu gospodarstva veću od iznosa od 3000 eura ili koja je po osnovi obavljanja gospodarske djelatnosti poljoprivrede obveznik poreza na dohodak ili poreza na dobit u skladu s propisima iz područja oporezivanja, ako odabere organizacijski oblik OPG-a, mora se upisati u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (u daljnjem tekstu: Upisnik OPG-ova) sukladno Zakonu o OPG-u', stoji na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Za upis u Upisnik OPG-ova treba ispuniti i podnijeti detaljnu dokumentaciju, registrirati se kao nositelj ili djelatnik OPG-a, pod uvjetom da je hrvatski državljanin, te dokazati da ima sve resurse u vlasništvu, zakupu, najmu, posjedu, koncesiji ili pod pravom korištenja nositelja OPG-a. To se ne odnosi samo na zemljište, već i na gospodarske objekte, bilje, životinje i opremu za dodatne proizvodne aktivnosti, poput pakiranja ili prerade voća i povrća te mesa.

Samoopskrbni OPG

Pritom umirovljeni, ali i svaki drugi nositelji OPG-a trebaju paziti jer kao člana svog poljoprivrednog gospodarstva ne mogu upisati člana kućanstva kojemu poljoprivreda nije jedino ili glavno zanimanje. Korisnici mirovine ili redoviti učenici i studenti, odnosno obvezno osigurani po drugoj osnovi, ne moraju se upisati kao članovi OPG-a. Iznimku čine članovi koji su nositelji dopunske djelatnosti OPG-a. Uz to, ne mogu biti nositelji OPG-a ako rade više od 20 sati tjedno, točnije 'na pola radnog vremena', što je već poznati model kombiniranja rada i primanja mirovina koji u Hrvatskoj trenutno koristi oko 32.000 starijih osoba.

Ranije spomenuta ekonomska vrijednost gospodarstva od 3000 eura jedan je od uvjeta za upis u Registar OPG-a. No oni koji imaju manju vrijednost svojih resursa ne moraju očajavati. Oni mogu uspostaviti samoopskrbno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (SOPG), odnosno postati 'fizička osoba poljoprivrednik koja se za osobne potrebe bavi poljoprivredom u okviru korištenja prirodnih bogatstava zemlje i prodajom odnosno zamjenom od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u neprerađenom stanju i kojoj obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede nije glavna djelatnost, odnosno zanimanje poljoprivrednik nije glavno ili jedino zanimanje'. Takvi se poljoprivrednici upisuju u Upisnik poljoprivrednika.