Loš trend

Njemačka očekuje još dublju recesiju, nema lijeka za 'bolesnika Europe'

11.10.2024 u 22:17

Bionic
Reading

Njemačka će ove godine dodatno uroniti u recesiju, a njemački ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) najavio je smanjenje vladine prethodne prognoze za 2024. godinu, sada predviđajući pad BDP-a od 0,2 posto

U Njemačkoj rast stagnira od 2018. godine, a zemlja se suočava s duboko ukorijenjenim strukturnim problemima.

'Od 2000. godine bilježimo prosječan rast od samo jedan posto (...) a u posljednjih šest godina praktički uopće nije bilo rasta', rekao je Habeck na konferenciji u Berlinu u srijedu.

Vlada je proljetos predviđala rast BDP-a od 0,3 posto, no sada očekuje recesiju i pad BDP-a od 0,2 posto.

Trgovinske napetosti s Kinom i SAD-om dodatno pritišću njemačke tvrtke ovisne o izvozu. Habeck je istaknuo da Njemačka trenutno gubi tržišni udio u Kini, a protekcionističke politike SAD-a dodatno ograničavaju slobodnu trgovinu.

Osim ovih geopolitičkih izazova, Habeck je kao glavni uzrok gospodarskih problema Njemačke naveo dugoročne strukturne deficite. Nedovoljna ulaganja u infrastrukturu i digitalizaciju, desetljeća ovisnosti o ruskoj energiji, starenje stanovništva i nedostatak kvalificirane radne snage potkopavaju konkurentnost zemlje.

Inicijativa za rast kao rješenje

Kako bi se odgovorilo na ove izazove, vlada je pokrenula Inicijativu za rast, paket mjera usmjeren na rješavanje strukturnih slabosti i poticanje gospodarskog rasta do 2025. godine. Inicijativa se fokusira na poticanje ulaganja, smanjenje birokracije i privlačenje kvalificiranih radnika.

Habeck je naglasio važnost smanjenja birokracije i izgradnje energetski neutralnog sustava bez dodatnog opterećivanja gospodarstva. Ključan aspekt plana je smanjenje naknada za korištenje energetske mreže kako bi se olakšalo poslovanje poduzećima.

Unatoč duboko ukorijenjenim problemima, postoje i neki pozitivni pomaci. Jesenska prognoza vlade pokazuje pad inflacije i rast realnih prihoda, što bi moglo potaknuti potrošnju. 'U posljednja tri do četiri tromjesečja ljudi su postali bogatiji u prosjeku za pet posto', dodao je.

Prosvjedi poljoprivrednika u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: JOHN MACDOUGALL / AFP / Profimedia

Njemačka vlada predviđa rast BDP-a od 1,1 posto u 2025. godini te rast od 1,6 posto u 2026. godini.

Međutim ovi pozitivni signali sami po sebi neće riješiti probleme zemlje. Ti duboko ukorijenjeni problemi – od nedostatka kvalificirane radne snage do infrastrukturnih praznina – zahtijevaju sveobuhvatne i dugoročne reforme.

'Da, postoje problemi, postoje izazovi, i ti su izazovi veći nego što smo možda priznali', rekao je Habeck. Ostaje vidjeti hoće li Inicijativa za rast uspjeti oživiti tzv. bolesnika Europe.