ARRIVA KUPILA AUTOTRANS

Njemački div preuzeo najvećeg hrvatskog autobusnog prijevoznika

21.08.2017 u 09:54

Bionic
Reading

Korporacija Arriva Deutsche Bahn, jedan od najvećih europskih operatora u putničkom prometu, preuzela je riječku Autotrans grupu, vodećeg autobusnog prijevoznika u Hrvatskoj. U priopćenju iz Arrive se ističe kako su stekli 78,34 posto udjela u Autotransu bez navođenja vrijednosti transakcije

Arriva je prisutna na autobusnom tržištu Hrvatske od 2013., kad je kupila osječki Panturist.    

Dražen Divjak, generalni direktor Arriva Hrvatske, rekao je kako je izuzetno zadovoljan novom akvizicijom.

‘Otvaraju nam se velike mogućnosti unapređenja i optimalizacije u svim segmentima poslovanja, što nam pruža zdrave temelje za organski rast i dugoročan razvoj poslovanja na hrvatskom tržištu u cjelini. Sve navedeno činimo s ciljem kako bismo svojim putnicima pružili još bolju i kvalitetniju uslugu te im bili prvi izbor i partner u njihovim putovanjima, a našim zaposlenima kreirali zdravo, sigurno i poticajno radno okruženje. Kao dijelu međunarodne grupe i definirane DB-ove strategije do 2020., naše ambicije nisu samo orijentirane na autobusni prijevoz, već na prijevoz putnika općenito, tako da ćemo i dalje pratiti tržišna kretanja te pronalaziti nove mogućnosti ulaska i u druge segmente prijevoza putnika jer želimo biti predvodnik promjena na tržištu kroz implementaciju i korištenje naprednih znanja i tehnologija unutar Arriva grupe’, izjavio je Divjak.  

Autotrans raspolaže s 500 autobusa kojima servisira otprilike isti broj linija u domaćem i međunarodnom prometu.

Godišnji prihod na razini Autotrans grupe, u koju još spadaju Autoprometno poduzeće (APP) iz Požege, Velebit turist iz Gospića, Autopromet Slunj i Autotrans Lika, dosegnuo je oko 380 milijuna kuna, a zajedno imaju 1000 zaposlenih.

Nakon akvizicije Autotransa Arriva Hrvatska upravljat će voznim parkom od 600 autobusa, prevoziti 11,5 milijuna putnika godišnje te zapošljavati 1418 ljudi u Hrvatskoj. Tvrtka će upravljati s 27 kolodvora/prodajnih mjesta i 12 servisnih centara širom Hrvatske te s 15 turističkih agencija.  

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) prošli mjesec je dala zeleno svjetlo Arrivi za preuzimanje Autotransa te je odobrila njihovu koncentraciju, nakon čega će Arriva imati tržišni udjel između 20 i 25 posto.

Arriva je jedna od najvećih kompanija za prijevoz putnika u Europi, sa sjedištem u engleskom Sunderlandu. Prisutna je u 14 zemalja, zapošljava više od 60.000 ljudi, a godišnje preveze oko 2,2 milijarde putnika, ostvarujući pritom godišnji prihod veći od pet milijardi eura.  

Prije sedam godina, 2010. godine, Arriva grupu preuzele su njemačke željeznice, Deutsche Bahn.

Podsjetimo kako je dio Deutsche Bahna sve do 2005. bila i autobusna tvrtka Deutsche Touring, koju je nedavno preuzela grupacija Globtour Međugorje u vlasništvu hercegovačke obitelji Zelenika, unutar koje djeluje i zagrebački Croatia bus.

Deutsche Touring je prije nekoliko mjeseci završio u stečaju. Rajko Zelenika, predsjednik Uprave Croatia busa i Globtoura Međugorje, za tportal je izjavio kako surađuju s Touringom već 30 godina te da se odlučio na njegovo preuzimanje kako bi ostao prisutan na njemačkom tržištu.