električna vozila Rivian

Njemački div u Teslinog konkurenta ulaže pet milijardi dolara

26.06.2024 u 07:37

Bionic
Reading

Volkswagen Grupa planira uložiti do pet milijardi dolara u startup za električna vozila Rivian, s početnim ulaganjem od milijardu dolara. Nakon objave, dionice Riviana skočile su za gotovo 50 posto

Prva milijarda dolara od Volkswagena bit će u obliku konvertibilne obveznice, koja se može pretvoriti u dionice Riviana nakon 1. prosinca.

Rivianov izvršni direktor RJ Scaringe izjavio je kako će ova sredstva pomoći Rivianu da ima pozitivan novčani tok te da će omogućiti povećanje proizvodnje manjih R2 SUV vozila u tvornici u Normalu, Illinois, koja bi trebala započeti 2026. godine, javlja CNBC.

Također, sredstva će pomoći u proizvodnji srednje velikih EV platformi u tvornici u Georgiji, gdje je Rivian pauzirao izgradnju ranije ove godine.

Očekuje se da će Volkswagen koristiti Rivianovu električnu arhitekturu i softverski paket za svoja vozila od druge polovice desetljeća. Planirani zajednički pothvat neće uključivati baterijske tehnologije, platforme za pogon vozila, sustave visoke napetosti ili autonomiju i električni hardver. 

Volkswagen će biti drugi tradicionalni proizvođač automobila koji će preuzeti udio u Rivianu, nakon Forda, koji je izašao iz partnerstva 2023. godine.

Pietro Zollino iz Volkswagena izjavio je da ovaj dogovor ne mijenja planove njemačkog proizvođača automobila za izgradnju tvornice za električna vozila za Scout Motors kamione i SUV-ove u Južnoj Karolini. Rivian već mjesecima smanjuje troškove, uključujući otpuštanje zaposlenika i preuređenje tvornice u Illinois-u kako bi povećao učinkovitost.

Rivian je izvijestio o gubitku od 1,45 milijardi dolara tijekom prvog kvartala ove godine i ima 7,86 milijardi dolara u gotovini i kratkoročnim ulaganjima na kraju ožujka, s ukupno više od 9 milijardi dolara likvidnosti.