BROJNI PROBLEM

Njemački turoperator FTI Touristik objavio stečaj

03.06.2024 u 15:09

Bionic
Reading

Njemačka turistička grupacija FTI Touristik, matična tvrtka trećeg najvećeg europskog turoperatora FTI grupe, podnijela je u ponedjeljak sudu zahtjev za otvaranje stečajnog postupka, istaknuvši pad rezervacija i probleme s plaćanjem dobavljača

Zahtjev za otvaranje stečajnog postupka predan na sudu u Muenchenu, objavila je kompanija. 'Trenutno radimo punom parom kako bi putovanja koja su već započela završila prema planu', poručuju iz tvrtke. 'Putovanja koja još nisu započela vjerojatno se od utorka, 4. lipnja, neće moći realizirati odnosno neće se moći realizirati u cijelosti', stoji na internetskoj stranici tvrtke.

Prema dostavljenim informacijama, zahtjev za otvaranje stečajnog postupka podnesen je u ponedjeljak za turoperatorski brend FTI Touristik, a zahtjevi za druge članice grupe bit će podneseni u idućim danima.

Prema raspoloživim informacijama, rezervacije su u posljednje vrijeme bile znatno slabije no što se očekivalo, a brojni dobavljači inzistirali su na avansnom plaćanju. U takvim uvjetima trebalo nam je više likvidnosti koju nismo uspjeli pribaviti prije zatvaranja investitorskog procesa, objavio je FTI.

Grupu FTI planira za jedan euro preuzeti konzorcij na čelu s američkim financijskim investitorom Certaresom i uložiti 125 milijuna svježeg kapitala. Transakciju još moraju odobriti agencije za tržišno natjecanje.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će povratak putnika iz inozemstva orgranizirati i financirati turistički sektor i fond za osiguranje putovanja, dodajući da su po potrebi spremni pružiti konzularnu podršku.

Njemačko ministarstvo gospodarstva izjavio je da je stečaj 'tragičan', ali da više ne može pomoći kompaniji. Tijekom pandemije tvrtka je od njemačke vlade dobila ukupno 595 milijuna eura pomoći i njezina budućnost činila se sigurnom, napominje njemačka novinska agencija dpa.

FTI zapošljava 11 tisuća radnika širom svijeta i nudi putovanja na više od 40 odredišta. U financijskoj godini 2022/2023. zabilježili su prihod od 4,1 milijardu eura.