situacija je loša

Novi pad veliki pad proizvodnje u eurozoni

01.08.2024 u 15:26

Bionic
Reading

Aktivnost u industriji eurozone smanjila se i u srpnju, uz najveći pad proizvodnje od početka godine i kontinuirano slabu potražnju, pokazalo je u četvrtak mjesečno istraživanje S&P Globala

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone zadržao se u srpnju na lipanjskoj razini kada je iznosio 45,8 bodova, izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Njegova vrijednost već dvije godine ne prelazi 50 bodova, signalizirajući pad aktivnosti.

Proizvodnja je u srpnju pala najsnažnije od početka godine, a potražnja slabi već 27 mjeseci i neće se tako skoro oporaviti, upozorava glavni ekonomist HCOB-a Cyrus de la Rubia.

Potražnji nisu pomogle ni stabilne prodajne cijene, unatoč većim troškovima poslovanja, ističu u HCOB-u.

EU Izvor: Profimedia / Autor: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

U skupini 'velikih' aktivnost je posustala i u španjolskoj industriji koja je bilježila najbolje rezultate od početka godine. U Njemačkoj bilježila je pak najveći pad među zemljama obuhvaćenim istraživanjem.

U takvim uvjetima očekivanja menadžeri su u prognozama za idućih 12 mjeseci pokazali pesimizam prvi puta od prošlog listopada.

"S obzirom na slabe podatke (u istraživanju) vjerojatno ćemo morati sniziti našu prognozu o 0,8-postotnom rastu BDP-a (eurozone) u ovoj godini", napominje glavni ekonomist HCOB-a.