javna tajna

Ogroman skandal s jestivim uljem: Transportirali su ga u tankerima za gorivo

11.07.2024 u 09:43

Bionic
Reading

Kineska vlada najavila je istragu navoda da su tankeri za gorivo korišteni za prijevoz ulja za kuhanje nakon što su prevozili otrovne kemikalije, a da pritom nisu pravilno očišćeni između utovara

Kontroverza se proširila internetom jer korisnici društvenih medija izražavaju zabrinutost zbog potencijalne kontaminacije hrane. Utvrđeno je da su cisterne korištene za prijevoz goriva prevozile i prehrambene proizvode, poput ulja za kuhanje i sirupa. Osim toga, otkriveno je da nisu bile ispravno dekontaminirane, prema informacijama koje je objavio državni Beijing News, a prenosi BBC.

Javna tajna

Prijevoz ulja za kuhanje u kamionima s kontaminiranim gorivom navodno je bio toliko raširen da se smatrao 'javnom tajnom' u industriji, prema izjavi vozača kojeg je citirao medij Beijing News. Ovaj slučaj je posljednji udarac povjerenju javnosti u sposobnost kineske vlade da provede standarde sigurnosti hrane.

Otkriće je posljednjih dana bila glavna tema na kineskim društvenim mrežama. Na Weibu - nacionalnom ekvivalentu X-u, ranije poznatom kao Twitter - bilo je na desetke tisuća postova o tom skandalu te su prikupili milijune pregleda.

'Sigurnost hrane je najvažnije pitanje', stoji u komentaru lajkanom više od 8000 puta. Drugi komentar je glasio: 'Običnoj osobi je samo preživjeti u ovom svijetu već nevjerojatna stvar.'

Mnogi su to usporedili sa skandalom s mlijekom Sanlu iz 2008., zbog kojeg se oko 300.000 djece razboljelo, a najmanje šestero umrlo nakon što su popili mlijeko u prahu kontaminirano visokim razinama industrijske kemikalije melamin. 'Ovo je puno gore od skandala Sanlu, ne može se riješiti samo jednom izjavom', komentirao je jedan od korisnika.

U Kini tankeri nisu ograničeni na određenu vrstu robe pa, u teoriji, mogu prevoziti prehrambene proizvode odmah nakon prijevoza ulja na bazi ugljena. Tužbe uključuju nekoliko velikih kineskih kompanija, npr. podružnicu državnog Sinograina i Hopefull Grain and Oil Group.

'Bit će kažnjeni'

Sinograin je rekao da istražuje jesu li se ispravno pridržavali propisa o sigurnosti hrane. Tvrtka je također rekla da će odmah obustaviti korištenje svih kamiona za koje se utvrdi da su prekršili pravila. Predstavnik Hopefull Graina rekao je za novine Global Times, koje kontrolira vlada, da provode 'temeljitu samoinspekciju'.

Kineska vlada rekla je da će dužnosnici za sigurnost hrane provesti istragu o tim optužbama. Obećali su kazniti sve tvrtke i pojedince umiješane u nedjela. Također su obećali da će odmah objaviti nalaze svoje istrage.

'Ilegalna poduzeća i relevantne odgovorne osobe bit će strogo kažnjeni u skladu sa zakonom i neće se tolerirati', rečeno je na državnoj televiziji CCTV. Na lokalnoj razini, vlade pokrajina Hebei i Tianjin rekle su da također istražuju taj slučaj.