posustala potražnja

OPEC+ planira smanjivati opskrbu naftom i u 2025. godini

03.06.2024 u 11:35

Bionic
Reading

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su smanjivati opskrbu i u 2025. godini kako bi podržali cijene u razdoblju posustale potražnje i veće ponude skupine neovisnih proizvođača na čelu sa SAD-om

OPEC+ ograničava opskrbu od kraja 2022., za ukupno 5,86 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 5,7 posto globalne potražnje.

U nedjelju produljili su za godinu dana, do kraja 2025., sporazum koji predviđa smanjivanje opskrbe za 3,66 milijuna barela dnevno.

Preostala 2,2 milijuna barela dnevno bit će isključena s tržišta do kraja rujna, objavila je grupa, dodavši da je u planu njihov povratak u etapama do kraja rujna iduće godine.

„Čekamo sniženje kamatnih stopa i bolju putanju gospodarskog rasta... koja bi trebala zamijeniti raspršene džepove", rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

Skupina očekuje da će potražnja za njezinom naftom u drugoj polovini godine u prosjeku iznositi 43,65 milijuna barela dnevno.

Odgodili su istodobno razgovore o novim proizvodnim kapacitetima do studenog iduće godine, izvijestivši da će neovisne procjene kapaciteta biti uključene u izračun proizvodnih kvota za 2026. godinu. Trenutno se kvote izračunavaju na temelju nominalnih kapaciteta.

OPEC je uspostavio suradnju s Rusijom, Meksikom, Kazahstanom, Omanom, Azerbajdžanom, Malezijom, Bahrainom, Južnim Sudanom, Sudanom i Brunejom 2016. godine i njihov udio u globalnom tržištu nafte danas po procjeni Reutersa iznosi oko 41 posto, pa i više, ako se uzmu u obzir sve vrste nafte.

sve osim nogometa

Učitavanje...