SEZONA IZVJEŠĆA

Oprez na burzama, rezultati kompanija ne obećavaju

28.07.2013 u 09:35

Bionic
Reading

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer, premda su kvartalni poslovni rezultati kompanija bolji od očekivanja, ipak nisu tako dobri da bi potaknuli značajniji rast cijena dionica

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,1 posto, na 15.558 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 3.613 bodova. S&P 500 oslabio je, pak, 0,03 posto, na 1.691 bod, što je njegov prvi pad nakon četiri tjedna neprestanog rasta.

U fokusu ulagača prošloga su tjedna bili poslovni rezultati kompanija ostvareni u drugom tromjesečju. Većina kompanija izvješćuje o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, no očekivanja su vrlo niska, pa to ne uspijeva potaknuti značajniji rast cijena dionica.

U anketi Thomson Reutersa analitičari očekuju da će kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom kvartalu ostvariti rast dobiti za 4,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok bi prihodi mogli porasti 1,6 posto.

Dosad je poslovna izvješća objavilo oko 260 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 67,6 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 56 posto po pitanju prihoda.

'Zarade kompanija nisu tako loše kako su se ulagači plašili, a politička pitanja zasad nisu u prvom planu. To bi se, doduše, moglo brzo promijeniti, no treba uživati u ljetnom usponu cijena dok se to može', kaže Matt McCormick, portfelj menadžer u fondu Bahl & Gaynor.

Pozitivno je na tržišta utjecao i članak u Wall Street Journalu da bi čelnici Feda na predstojećoj sjednici mogli pripremiti izjavu o tome kako još dulje vrijeme kane zadržati rekordno niske ključne kamatne stope.

Ipak, većina analitičara i dalje smatra da će američka središnja banka već u rujnu početi smanjivati iznose poticajnih monetarnih programa.

Zbog svega toga, ulagači su oprezni, pa je obujam trgovanja bio ispod prosjeka. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je dnevno mijenjalo manje od 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,1 posto, na 6.554 boda, a frankfurtski DAX 1 posto, na 8.244 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 1,1 posto, na 3.968 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 3,2 posto, na 14.129 bodova, što je njegov prvi pad nakon pet tjedana neprestanog rasta.