ANALIZA TPORTALA

Pad stranih narudžbi uzdrmao namještajce, provjerili smo kako stoje vodeći igrači

18.06.2024 u 07:01

Bionic
Reading

Pad inozemnih narudžbi ozbiljno je uzdrmao hrvatsku industriju namještaja, o čemu svjedoče lanjski podaci o poslovanju glavnih proizvođača. Provjerili smo kako se deset vodećih kompanija iz branše nosilo s tržišnim izazovima

Pod utjecajem pada potražnje s glavnih inozemnih tržišta prihodi vodećih proizvođača namještaja u prošloj godini su stagnirali, a financijski rezultati i zaposlenost našli su se na silaznoj putanji.

Kompanije s liste 10 najvećih uprihodile su 388 milijuna eura, što je gotovo jednako prihodima iz 2022., a čista dobit srezana je za 17,5 posto te je iznosila 16 milijuna eura. Veći dio proizvedenog namještaja završava na inozemnim tržištima, a lani je vrijednost izvoza pala za 3,8 posto.

Među vodećim hrvatskim proizvođačima namještaja dominira nova generacija domaćih poduzetnika stasala u posljednjih dvadesetak godina. Nekadašnji industrijski divovi uglavnom su nestali s poslovne scene ili su postali dio novih grupacija. Značajne pozicije na listi top 10 imaju i dvije tvrtke specijalizirane za proizvodnju madraca, a u vlasništvu su velikih međunarodnih grupacija.

Prima lider u proizvodnji

Listu najvećih proizvođača predvodi grupacija Prima, sastavljena od nekoliko tvrtki u Hrvatskoj, BiH i Makedoniji. Iz grupe u vlasništvu Renata Radića u top 10 nalaze se dvije kompanije - na prvom mjestu je Prima Commerce, a na četvrtom Prima namještaj. Najveći hrvatski proizvođač namještaja ima šest proizvodnih pogona i razgranatu maloprodajnu mrežu s gotovo 70 salona na tržištu jugoistočne Europe.

Prima Commerce, tvrtka u kojoj se proizvodi najveći dio asortimana grupe, lani je ostvarila 89,8 milijuna eura prihoda, uz skroman rast od 3,6 posto. Dobit je porasla za 10,6 posto, na 440 tisuća eura, a profitna stopa zadržala se na izuzetno niskoj razini. Kompanija je smanjila broj zaposlenih za oko šest posto.

Četvrtoplasirana Prima namještaj, koja se bavi prodajom namještaja i opremanjem objekata, bilježi rast prihoda od 7,9 posto, na 31,2 milijuna eura, a dobit joj je pala na simboličnu razinu.

Drugu poziciju na listi top 10 najvećih s prihodom od 75 milijuna eura drži tvrtka L&P tehnologije (LPT) iz međimurskog gradića Preloga. Kao dio multinacionalne američke korporacije Leggett & Platt, bavi se proizvodnjom žice i žičanih jezgri za madrace te ima status najvećeg regionalnog proizvođača.

S više od 90 posto proizvodnje plasirane na europska tržišta u vrijednosti od 71,5 milijuna eura, vodeći je izvoznik u branši. Tvrtki su lani prihodi smanjeni za 11,3 posto, na 75 milijuna eura, a profitabilnost se zadržala na visokoj razini. Pad proizvodnje pratili su i otkazi pa je broj zaposlenih smanjen za tridesetak, odnosno 8,3 posto.

  • +29
Prima namještaj Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima namjestaj doo, Zagreb

U vrhu liste još je jedan proizvođač madraca iz Preloga, a riječ je o tvrtki Hilding Anders, dijelu istoimene švedske grupacije. U hrvatskom pogonu, koji je pokrenut 1990., proizvode se madraci, jastuci i namještaj za dječje i spavaće sobe pod zajedničkim brendom Hespo. Uz proizvodnju, tvrtka ima svoje prodajne salone diljem Hrvatske. Posljednjih nekoliko godina bilježi poslovni uzlet, a lani su joj prihodi dosegnuli rekordnih 52,4 milijuna eura.

Velika ekspanzija Contorte grupe

Na sredini liste smjestio se najbrže rastući proizvođač namještaja - Contorte grupa u vlasništvu virovitičkog poduzetnika Hrvoja Vampovca - s prometom od 26,8 milijuna eura. Grupa se bavi proizvodnjom i prodajom masivnog namještaja, a ima pogone u Virovitici i Đurđenovcu. Prije nekoliko godina pokrenuli su i izradu pločastog namještaja te onog po mjeri. Izvoze više od polovicu proizvodnje.

Uz organski rast, Vampovčeva grupacija postiže brzu ekspanziju preuzimanjem posrnulih proizvođača namještaja iz regije. Između ostalog, pod svoje okrilje doveli su virovitički Tvin, nekadašnjeg proizvodnog diva. Preuzeli su i DIK Đurđenovac te je on nastavio poslovati pod imenom Pro Wood. U sastavu grupe je i tvrtka Contorte s prihodom od 15 milijuna eura.

U donjem dijelu liste nekoliko je proizvođača s ukupnim prihodom u rasponu od 20 od 25 milijuna eura. Skupinu predvodi tvrtka Conty plus, u vlasništvu Darka Ciglenečkog, bilježeći solidan rast prihoda od 8,5 posto. Conty plus bavi se distribucijom materijala namijenjenih proizvodnji namještaja i uređenju interijera te strojnom obradom ploča.

Sedma na listi je čakovečka obiteljska tvrtka Promming, u vlasništvu Nikole Novišćaka, s prihodom od 24,1 milijun eura. Bavi se proizvodnjom opreme za trgovine, skladišta i ostale poslovne prostore. U Hrvatskoj opremaju velike trgovačke lance, a gotovo polovicu proizvodnje izvoze na susjedna tržišta. Tvrtka bilježi snažan rast prihoda i dobiti, a ističe se vrhunskim poslovnim pokazateljima.

Slijedi tvrtka Sobočan iz Murskog Središća, specijalizirana za proizvodnju namještaja i opreme za prodajne prostore. U vlasništvu je poduzetnika Franje Sobočana, a pored proizvodnje, pruža usluge dizajna i opremanja prostora. Lani su joj prihodi pali za osam posto, na 22,6 milijuna eura.

  • +22
Prostoria Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na devetom mjestu je požeški Spin Valis, proizvođač masivnog namještaja s dugogodišnjom tradicijom. Kompanija ima zaokružen poslovni proces s pilanom, pogonom za proizvodnju elemenata, sušarom i parionicom, tvornicom namještaja, pogonom za preradu drvnih ostataka u briket te bioenerganom za proizvodnju električne energije. Krajem 2021. ušla je u sastav grupacije Pervanovo, švedskog poduzetnika hrvatskih korijena Darka Pervana. Preko 85 posto svojih proizvoda plasira na inozemno tržište.

Lani je pretrpjela pad prihoda za 7,5 posto (na 21,1 milijun eura), a dobit joj je srezana za 87 posto. Posljednjih godina bilježi snažan rast prihoda i dobiti.

Listu zaključuje Prostoria, tvrtka specijalizirana za izradu dizajnerskog namještaja u vlasništvu Tomislava Knezovića, Mladena Bakrana i Ivana Prekrata. Proslavila se foteljom Polygon i sofom Revolve. Primjer je drugačijega pristupa proizvodnji namještaja zasnovanog na izrastanju iz lokalnih datosti i logičnog povezivanja svih aktera u procesu proizvodnje. Nakon nekoliko godina snažnog rasta, lani je zabilježila pad prihoda za pet posto (na 20,2 milijuna eura). No dobit je nastavila intenzivno rasti, dosegnuvši tri milijuna eura.

Velike razlike u profitabilnosti

Tvrtke na listi top 10 posluju s velikim rasponom profitnih marži, što ovisi o poslovnoj filozofiji, načinu proizvodnje i efikasnosti. Zahvaljujući uspješnom proizvodnom konceptu, najvišu profitnu maržu - od gotovo 15 posto - ima Prostoria. U grupi visokoprofitabilnih proizvođača nalaze se i Promming (10,1 posto), LPZ (8,4 posto) te Sobočan (6,9 posto).

Većina ostalih proizvođača bilježi niske profitne stope, a najslabije stoji Prima namještaj s profitnom maržom od svega 0,2 posto. Ohrabrujuće je to što, unatoč padu potražnje iz inozemstva, nijedan proizvođač nije uknjižio negativan financijski rezultat.

Najviše odskaču plaće u LPT-u

U djelatnosti proizvodnje namještaja u 2023. prosječna neto plaća iznosila je 891 euro, a kod polovice vodećih proizvođača one su bile niže od prosječnih.

Uvjerljivo najniže plaće imali su radnici tvrtke Conty plus. Prosjek im je iznosio tek 703 eura, malo iznad zajamčenog minimalca. Ispod prosjeka branše su i primanja u Prima namještaju (811 eura), Prima Commerceu (827 eura), Hilding Andersu (840 eura) i Contorte grupi (852 eura).

S druge strane, najviše plaće su u LPT-u, gdje radnici u prosjeku zarađuju 1338 eura. Znatno iznad prosjeka su i plaće u Prostoriji (1230 eura), Prommingu (1209 eura) i Sobočanu (1182 eura).

sve osim nogometa

Učitavanje...