na 2,02 milijuna kuna

Poznata zagrebačka pekara udvostručila dobit

30.07.2024 u 11:12

Bionic
Reading

Zagrebačke pekarne Klara na razini grupe, koja obuhvaća i Prehrana trgovinu, u prvih šest ovogodišnjih mjeseci gotovo su udvostručile neto dobit u odnosu na isto razdoblje lani, na 2,02 milijuna eura

U tom je razdoblju Grupa imala 38,14 milijuna eura ukupnih prihoda, što je 15 posto više u odnosu na isto razdoblje 2023 godine. Ukupni rashodi, pak, dosegnuli su 36,12 milijuna eura te su bili gotovo 13 posto veći nego godinu ranije.

Iz kompanije su izvijestili i da su materijalni troškovi u tom razdoblju bili veći za 2,03 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Udio materijalnih troškova u poslovnim rashodima iznosi 69 posto.

Grupa glavninu svojih prihoda ostvaruje na domicilnom tržištu te uspješno povećava izvoz na tržište EU i ostala tržišta.

'Shodno tome razvoj Grupe ovisi o rastu i jačanju konkurencije na domaćem tržištu koja se dodatno povećala zbog ulaska drugih europskih proizvođača pekarskih proizvoda (npr. Njemačka, Poljska) na domaće tržište kao i daljnjeg razvoja poslovanja stranih fondova koji su akvizirali domaće trgovačke lance i pekarske kompanije. Grupa želi ne samo zadržati postojeću već i ojačati svoju poziciju na tržištu kako na domaćem tako i na europskom tržištu, a neophodnih za suočavanje s ostalim proizvođačima i trgovcima', navode iz Zagrebačkih pekarni Klara. Dodaju i da se očekuje daljnji rast troškova osoblja koji također znatno utječe na poslovni rezultat Grupe.