PONUDA POSLOVA

Podravka i Auto Hrvatska zapošljavaju pripravnike

05.09.2013 u 16:29

Bionic
Reading

Pripravnici su traženi u gotovo svim kategorijama zanimanja, a u prvih osam mjeseci ove godine na portalu MojPosao na pripravničke radne pozicije odnosilo se stotinjak objavljenih oglasa

Pripravnici su bili najtraženiji u kategoriji Prodaja (Trgovina), zatim u kategorijama IT i telekomunikacije te Turizam i ugostiteljstvo. Najtraženija zanimanja za pripravnike u prvih osam mjeseci ove godine bila su programer, arhitekt i prodavač.

Prema podacima servisa MojaPlaća, pripravničke su plaće u prosjeku 16 posto niže od prosječne hrvatske plaće.

Za pripravnike s manje od godinu dana radnog iskustva prosječna plaća u Turizmu i ugostiteljstvu iznosi 3.835 kuna, u Prodaji (Trgovini) 4.121 kunu, a u kategoriji Ekonomija, financije i računovodstvo 4.990 kuna. Najviše plaće mogu se naći u kategoriji Marketing, oglašavanje i PR gdje prosječno pripravničko primanje iznosi 5.425 kuna, dok pripravnici u kategoriji IT i telekomunikacija u prosjeku zarađuju 5.314 kuna.

Najtraženiji su bili pripravnici s visokom stručnom spremom (58 posto oglasa). Srednja stručna sprema tražila se u 39 posto, a viša u 38 posto oglasa. Stručna sprema nije bila bitna u 21 posto oglasa.

Poslodavcima je važno da budući pripravnici znaju strane jezike (prvenstveno engleski) te poznaju rad na računalu.

Zanimljiv je podatak da se na jedno pripravničko radno mjesto u prosjeku prijave 82 kandidata. Neka vas on ne obeshrabri da se prijavite na jedan od sljedećih oglasa objavljenih na portalu MojPosao:

Podravka nudi mogućnost razvoja karijere u domaćem i internacionalnom okruženju. Raspisala je natječaj za veći broj Pripravnika (m/ž) različitih usmjerenja. Traže se ekonomisti, farmaceuti, psiholozi, sociolozi, informatičari, inženjeri prehrambene i kemijske tehnologije, kemičari, matematičari, strojari i elektrotehničari. Provjerite u oglasu koje sve uvjete trebate zadovoljavati da biste aplicirali za Podravkin 'SHAPE – program razvoja sa srcem'

Auto Hrvatska također traži pripravnike u nekoliko odjela, između ostalih i Komercijalista - pripravnika (m/ž) za sljedeće gradove: Zagreb, Karlovac, Pulu, Osijek, Split i Zadar. Idealni kandidati su marljive, motivirane i okretne osobe s afinitetom za automobilsku industriju.

Zagrebačka GDi GISDATA Grupa traži Knjigovođu pripravnika (m/ž) sa znanjem engleskog jezika za rad u ERP sustavu Navision. Ako imate završen ekonomski fakultet i posjedujete dobra znanja s područja računovodstva i financija te imate snažan interes za stjecanje iskustva uz potpore u programu državnih poticaja, ovo bi mogao biti posao za vas.

Ako se pitate tko se sve može nazivati pripravnikom, 'Pripravnik' je, prema Zakonu o radu, osoba koja se prvi put zapošljava u zanimanju za koje se školovala.

No od prvog posla još je teže probijanje leda i odrađivanje prvog razgovora za posao. Zamislite samo sljedeći scenarij: ispunjavate uvjete natječaja, pozvali su vas na razgovor i sada se imate priliku predstaviti uživo. Prilično ste sigurni da imate dobre šanse i da ste bolji od ostalih kandidata, a onda odjednom hladan tuš! Prošlo je više od dva tjedna, a tvrtka vam se ne javlja. Zašto?

Ponekad kandidati na razgovoru za posao rade početničke greške, a katkad im jednostavno nedostaje maštovitosti i originalnosti. Među puno dobrih kandidata uvijek je važno istaknuti nešto po čemu ste drugačiji. To ne znači da morate znati kakvi su ostali kandidati – dovoljno je da napravite ono što većina ne radi: dobro se pripremite za razgovor, proučite tvrtku i izbjegavajte fraze, kao i druge šablone koje ispitivače dovode do ludila.