PLAĆENE SVE OBVEZE

Podravka se nagodila s OTP-om i MOL-om

23.11.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Prehrambena industrija Podravka, OTP Bank i MOL Hungarian Oil and Gas Company sklopili su danas Ugovor o nagodbi kojim prestaju sva međusobna potraživanja i obveze između ugovornih strana, a koje proizlaze iz ugovora sklopljenih u ožujku 2009., izvijestili su iz Podravke putem Zagrebačke burze

'Navedenim Ugovorom o nagodbi prestaju sva međusobna potraživanja i obveze između ugovornih strana, a koja proizlaze iz ugovora sklopljenih dana 27. ožujka 2009., a u vezi 10,64 posto dionica Podravke', navodi se u obavijesti.

Po ispunjenju ugovornih obveza iz Ugovora o nagodbi Podravka će ostvariti pozitivan utjecaj na rezultat poslovanja za 2011. u iznosu od 19 milijuna kuna s naslova raspuštanja već prije rezerviranih sredstava, zaključuje se u priopćenju Podravke.

Inače, riječ je o ugovorima iz ožujka 2009. o kupovnoj i prodajnoj opciji između Podravke i mađarske banke OTP te OTP-a i FIME AMI Limited, a koji se odnose na 10,64 posto dionica Podravke poznatih iz afere 'Spice' koje su bile registrirane na tvrtku FIMA AMI i dane su u zalog za kredit kod mađarske banke OTP.

Naime, te su dionice formalno bile u vlasništvu FIMA AMI, a bile su zalog za OTP-ov i MOL-ov kredit dan FIMI (oko 37 milijuna eura) kako bi premostila dug prema Merrill Lynchu, a za čiju je otplatu jamčila Podravka i dionice dane u zalog, uz opciju da će Podravka u slučaju prodaje tih dionica morati namiriti razliku između nabavne i prodajne (tržišne) cijene dionica.

Po nalogu Capital Trust Company Limited iz Londona i OTP Bank iz Budimpešte, investicijsko društvo Interkapital je u srpnju ove godine prodalo 10,64 posto dionica Podravke, imatelja FIMA AMI, u postupku izvansudskog namirenja zalogom osigurane tražbine.

Te su dionice kupili uglavnom obvezni mirovinski fondovi, a prodane su po prosječnoj cijeni od 312,87 kuna po dionici.

Kako je prodaja dionica Podravke iz srpnja realizirana po manjoj cijeni od nabavne koja je, kako su ranije objavili mediji, bila 458 kuna, tako je OTP banka krajem srpnja od Podravke zatražila naknadu razlike u iznosu od 11,58 milijuna eura.

Iz Podravke su tada objavili da će nakon detaljnog razmatranja OTP-ove obavijesti donijeti odluku o daljnjem postupanju te da će, s obzirom na dosadašnje izvršene rezervacije, dodatno rezervirati oko 20 milijuna kuna na teret rezultata 2011. godine.

U međuvremenu nastavljeni su i pregovori Podravke i OTP-a o mogućoj nagodbi, a danas je Podravka i službeno izvijestila da o sklopljenom ugovoru o nagodbi s OTP-om i MOL-om.