udar na džepove

Poskupljuje kruh? Cijene pšenice snažno porasle, suša i mraz odradili svoje

10.10.2024 u 13:33

Bionic
Reading

Cijene pšenice porasle su na svjetskim tržištima budući da su nepovoljne vremenske prilike naškodile proizvodnji u vodećim svjetskim izvoznicama, stanjivši zalihe, upozorili su analitičari.

Na fizičkom tržištu metrička tona pšenice iz crnomorske regije stoji kupce u jugoistočnoj Aziji oko 280 dolara, uključujući cijenu i vozarinu, i skuplja je za 5,6 posto nego prije otprilike mjesec dana.

Na terminskom tržištu u Chicagu cijene pšenice poskočile su prošli tjedan na najvišu razinu u četiri mjeseca. U srpnju bile su na najnižoj razini od 2020. godine. Suša utječe na proizvodnju u Rusiji, najvećoj žitnici na svijetu.

Usjeve je poharao kasni mraz, a u travnju nastupila je suša, upozorila je ovaj tjedan ruska ministrica poljoprivrede Oksana Lut. „U nekim regijama kiša nije pala od travnja", naglasila je Lut.

Mraz i suša naškodili su i urodu u Argentini i u Australiji. Argentinska burza žitarica Rosario snizila je procjenu domaćeg uroda pšenice za pet posto, na 19,5 milijuna tona.

Australija je vjerojatno proizvela oko 32 do 33 milijuna metričkih tona pšenice, više nego lani, ali za dva do tri milijuna tona manje no što se očekivalo, kažu analitičari.

„Prilično je suho, a urodu je naškodio i mraz. Situacija ne izgleda dobro", zaključio je je analitičar Commonwealth banke Dennis Voznesenski. Manjak vlage šteti istodobno sjetvi u Rusiji, Ukrajini i SAD-u, što bi se moglo očitovati u smanjenoj proizvodnji u idućoj godini.