PREKOMJERNI DEFICIT

Poslodavci uvjereni da će nas Bruxelles dovesti u red

21.10.2013 u 18:25

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra kako su objavljeni podaci o visini deficita očekivani i potvrđuju izvjesnost ulaska u proceduru prekomjernog deficita, a discipliniranje Hrvatske od strane EU vide pozitivno jer će nas konačno tjerati na rezove i reforme koje poslodavci zagovaraju već godinama

Objavljeni podaci o visini deficita su očekivani i potvrđuju izvjesnost ulaska u EU proceduru prekomjernog deficita, kazali su u HUP-u komentirajući današnju objavu Izvješća o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države u Hrvatskoj od 2009. do 2012. godine.

Prema tim podacima, u Hrvatskoj je manjak konsolidirane opće države u 2012. godini iznosio 16,35 milijardi kuna, ili 5 posto BDP-a, dok je konsolidirani dug opće države iznosio 183,27 milijardi kuna, ili 55,5 posto BDP-a. Ti podaci pokazuju da će Hrvatska uskoro ući u Proceduru prekomjernog deficita (EDP), mehanizam EU-a osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod 3, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.

U HUP-u napominju kako su od početka krize pozivali, upozoravali i tražili da se javna potrošnja usklađuje s prihodima. No, na žalost nijedna Vlada nas nije slušala i usprkos padu prihoda, troškovi su kontinuirano rasli, i sada imamo deficit koji ozbiljno prijeti izlasku iz krize i gospodarskom oporavku, upozoravaju poslodavci.

'Nažalost u današnjoj situaciji, discipliniranje Hrvatske od strane EU vidimo pozitivno jer će nas konačno tjerati na rezove i reforme koje HUP zagovara već godinama, a bez kojih nije moguć gospodarski oporavak', ističu u HUP-u.

Smatraju kako je iznimno važno da ispunimo ciljeve koje će nam nametnuti procedura prekomjernog deficita i zbog mogućih penala od strane EU kroz suspenziju sredstava europskih fondova.

'Za konačan izlazak iz krize nužno je postizanje šireg dogovora i konsenzusa oko strateških ciljeva jer se promjene koje trebamo provesti ne mogu ostvariti i bez nekih bolnih rezova', poručuju poslodavci.

Osobito je, kažu, važan kvalitetan i odgovoran socijalni dijalog i partnerstvo između Vlade, sindikata i poslodavaca na ključnim mjerama i reformama kako bi se omogućila njihova provedba.

'Uz smanjivanje rashodovne strane proračuna, bez gospodarskog oporavka odnosno poboljšanja uvjeta poslovanja u Hrvatskoj nema mogućnosti održivog jačanja prihodovne strane proračuna pa ni smanjivanja prekomjernog proračunskog deficita. Stoga su sve reforme koje vode oporavku gospodarstva u ovom trenutku imperativ i ne smiju se više odlagati ni opstruirati', zaključuju poslodavci.