teška bolest

Preminula Susan Wojcicki, vizionarka koja je oblikovala Google i YouTube

10.08.2024 u 12:27

Bionic
Reading

Dugogodišnja čelnica YouTubea Susan Wojcicki, koja je u nekoliko navrata odigrala ključnu ulogu u povijesti Googlea, umrla je u petak u 56. godini od raka pluća.

Wojcicki je živjela s bolešću dvije godine, napisao je izvršni direktor Googlea Sundar Pichai u e-mailu zaposlenicima. Wojcicki je prošle godine odstupila s mjesta čelnice YouTubea kako bi se usredotočila na svoje zdravlje.

Bivša Intelova menadžerica iznajmila je svoju garažu dvojici Googleovih osnivača, Larryju Pageu i Sergeyu Brinu 1998.

Bila je među prvima zaposlenika u tvrtki i pomogla je uspostaviti Googleov sustav prikazivanja oglašavanja od čega tvrtka zarađuje.

Također se smatra da je imala ključnu ulogu u kupnji DoubleClicka koji je učvrstio vodeću poziciju Googlea na tržištu online oglašavanja u SAD-u. Pichai se prisjetio da je Wojcicki kao jedna od prvih "guglerica" ​​iskoristila svoj položaj kako bi pomogla drugima.

Ona je prva uzela porodiljni dopust u tvrtki. Njezino zagovaranje tog pitanja pridonijelo je postavljanju novog standarda roditeljskog dopusta i u drugim tvrtkama, napisao je šef Googlea.

Nekoliko godina nakon osnutka, Wojcicki je nadgledala Googleovu vlastitu video uslugu i preporučila je tvrtki da kupi start-up YouTube za 1,65 milijardi dolara 2006. godine.

Pod Googleovim vlasništvom, YouTube je postao najveća video platforma na svijetu.

Wojcicki je zatim preuzela upravljanje YouTubeom 2014. godine.