ekonomska prognoza

Prognoza glavnih ekonomista banaka: Ubrzanje rasta, pa usporavanje

05.07.2024 u 13:21

Bionic
Reading

Glavni ekonomisti banaka su povećali prognozu rasta BDP-a Hrvatske za 2024. s prosječnih 2,5 posto potkraj 2023. na 3,3 posto. U idućoj godini očekuju usporavanje rasta BDP-a, ali ne osjetno, tako da bi on iznosio 2,8 posto

Ekonomisti banaka i ekonomisti u Europskoj komisiji potkraj prošle godine podcijenili rast za 2023. godinu. Isto vrijedi za ranije prognoze za ovu godinu. One su formirane u vrijeme kada je prevladavalo očekivanje rasta po stopi od 2,5 posto.

Sukladno tome, najnovije su prognoze revidirane prema gore. Europska komisija je u proljetnim prognozama podigla očekivanu stopu rasta za Hrvatsku na 3,3 posto, a prosjek glavnih ekonomista hrvatskih banaka podudara se sa stavom ekonomista Europske komisije.

Usporavanje u 2025. ne bi trebalo biti osjetno. Prognoza od 2,8 posto za iduću godinu nalazi se također na tragu proljetne prognoze Europske komisije.

Ekonomisti banaka prognoziraju da će doprinos izvoza, čiji se rast očekuje po stopi od 3,6 posto, preuzeti primat u odnosu na sporiji rast osobne potrošnje po stopi oko 3,0 posto, uz nastavak sličnog doprinosa investicija kao i u ovoj godini.

Prognoziraju daljnji pad stope nezaposlenosti s 5,7 posto ove na 5,4 posto iduće godine, daljnje smirivanje inflacije (oko 2,6 posto), osjetno sporiji rast plaća nego ove godine (5,6 posto), ali i isto tako osjetno manji deficit proračuna (0,8 posto BDP-a), što bi trebalo dovesti omjer javnog duga ispod praga od 60 posto.