EKSPERTI NA MINIMALCU

Prosječna plaća DORH-ovih revizora manja od one radnika Konzuma

20.10.2017 u 21:42

Bionic
Reading

U provođenju istrage u slučaju Agrokor Državno odvjetništvo angažiralo je privatnu revizorsku kuću, čiji stručnjaci su pročešljali poslovne knjige, a osobitu pažnju posvetili su spornim računovodstvenim manipulacijama i transakcijama kojima je Ivici Todoriću omogućeno nezakonito izvlačenje pozamašnih iznosa novca iz Agrokora

Ključne inkriminacije DORH-a protiv čelnih ljudi Agrokora temelje se na izvješću domaće revizijske kuće Antares revizija, koja je ustanovila da su financijski izvještaji Agrokora lažirani od 2006. godine kako bi se Ivici Todoriću omogućila protupravna imovinska korist kroz nezakonitu isplatu dividende.

Riječ je o maloj revizorskoj kući sa sedam zaposlenih i godišnjim prometom od 1,28 milijuna kuna. Tvrtku je 2011. osnovala Ivana Matovina, revizorica s bogatim međunarodnim iskustvom. Karijeru je gradila u revizorskoj kući KPMG Hrvatska, podružnici jedne od četiri najveće svjetske revizorske kuće.

Na referentnoj listi Antares revizije su brojne financijske institucije. Između ostalih, radili su za Hrvatsku narodnu banku, Hanfu, HBOR, PBZ i Raiffeisen banku.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka uredno posluje, prihodi joj se kreću u rasponu od jednog do 1,4 milijuna kuna, a posljednje dvije godine bilježi relativno visoku dobit (od 400 do 500 tisuća kuna).

Dosad nije imala značajnije poslove s državom. Bilježi se tek jedna isplata iz državnog proračuna u 2016. u iznosu od 15.000 kuna.

Međutim upada u oko neobično niska prosječna plaća zaposlenih koja iznosi tek 3.409 kuna. Drugim riječima, revizori angažirani na jednom od najodgovornijih poslova u istrazi kriminala u Agrokoru plaćeni su slabije od radnika Konzuma, kojima prosječna plaća iznosi mizernih 4.030 kuna.  

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL