FINANCIRANJE STUDIJA

Sezona je studentskih kredita: Provjerili smo što se nudi i koje uvjete treba ispuniti

20.09.2024 u 10:14

Bionic
Reading

Ulaganje u znanje investicija je za koju se isplati uzeti kredit. Provjerili smo što treba zadovoljiti za dobivanje studentskog kredita i koje banke imaju najpovoljnije uvjete

Studentski kredit možete dobiti za financiranje troškova redovnog ili izvanrednog studija u zemlji i inozemstvu. Odobrena sredstva možete koristiti za pokrivanje školarine i troškova života za vrijeme studija.

Što ako nisam kreditno sposoban?

Banka će vam odobriti kredit ovisno o kreditnoj sposobnosti i potrebnim sredstvima osiguranja.

Ako imate redovne prihode, ponudit će vam kredit do određenog iznosa, u skladu s vašom kreditnom sposobnosti. Treba naglasiti da banke prilikom određivanja kreditne sposobnosti studenata obično primjenjuju povoljnije kriterije od uobičajenih.

Sudužništvo roditelja

U slučaju da nemate stalne prihode, banka će tražiti sudužništvo roditelja ili osobe s odgovarajućom kreditnom sposobnošću.

Za veće iznose kredita neke od njih traže i dodatne instrumente osiguranja - jamce, police životnog osiguranja ili hipoteku na nekretnini.

Kada i kako vraćam kredit?

Krediti za plaćanje školarine isplaćuju se jednokratno prilikom upisa godine, a krediti za pokrivanje troškova života za vrijeme studiranja u mjesečnim obrocima. Glavnicu počinjete otplaćivati nakon stjecanja diplome, a banke obično odobravaju godinu počeka. U slučaju prekida studija kredit morate odmah početi otplaćivati.

Tijekom studiranja dužni ste plaćati redovne kamate, a moguće ih je namirivati iz sredstava kredita.

On se otplaćuje u mjesečnim ratama, a visina rate ovisi o veličini kredita i roku otplate.

Studenti Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Tko nudi najbolje uvjete?

Kredite prilagođene studentima u svojoj ponudi ima šest hrvatskih banaka. Maksimalni iznosi su od 20 od 40 tisuća eura, a najduži rokovi otplate kreću se od sedam do deset godina (od 84 do 120 mjeseci).

Uvjeti financiranja znato se razlikuju od banke do banke. Najpovoljnije kredite nudi Privredna banka Zagreb, u kojoj efektivna kamatna stopa iznosi 3,45 posto. PBZ-ovi Educa krediti namijenjeni su za plaćanje školarine privatnog studija, kao i za troškove studiranja u zemlji i inozemstvu. Odobravaju se u iznosu od 500 do 40 tisuća eura.

S druge strane, najskuplje studentske kredite u ponudi ima Hrvatska poštanska banka, u kojoj efektivna kamatna stopa iznosi 5,66 posto.

Drugi izvori financiranja

Prije odluke o uzimanju bankarskog kredita nije naodmet provjeriti alternativne mogućnosti financiranja studija. Raspitajte se o ponudi stipendija, a korisne informacije možete pronaći ovdje.

Istražite i to dijeli li vaša lokalna upravna jedinica (županija, grad ili općina) potpore za pokrivanje troškova studija.