nije zadovoljan

SpaceX: Musk poslao uznemirujuću poruku zaposlenicima

30.11.2021 u 19:28

Bionic
Reading

Elon Musk je ogorčen zbog nedostatka napretka kompanije SpaceX u razvoju motora Raptor koji pokreću raketu Starship

On je opisao tešku situaciju dan nakon Dana zahvalnosti u e-poruci poslanoj svim zaposlenicima, čiju je kopiju dobio CNBC.

"Kriza proizvodnje Raptora mnogo je gora nego što se činilo prije nekoliko tjedana", napisao je Musk.

"Suočavamo se s pravim rizikom od bankrota ako sljedeće godine ne postignemo tempo letenja Starshipa od najmanje jednom svaka dva tjedna", dodao je Musk.

Starship je masivna raketa sljedeće generacije koju SpaceX razvija za lansiranje tereta i ljudi na misijama na Mjesec i Mars. Tvrtka testira prototipove u postrojenju u južnom Teksasu i odletjela je na više kratkih probnih letova. No, da bi prešli na orbitalna lansiranja, prototipovi rakete trebat će svaki po čak 39 motora Raptor - što zahtijeva snažan napredak u proizvodnji motora.

  • +5
SpaceX Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Muskov e-mail zaposlenicima SpaceX-a pruža novi kontekst za značaj odlaska bivšeg potpredsjednika Propulsiona Willa Heltsleya ranije ovog mjeseca. Heltsley je bio skinut s projekta razvoja Raptora prije nego što je otišao, izvijestio je CNBC, a Musk je u svojoj e-pošti napomenuo da je vodstvo tvrtke od tada kopalo po problemima programa - i otkrilo da su okolnosti "daleko teže" nego što je Musk prije mislio.

Musk je u e-mailu napisao da planira uzeti duge praznike za Dan zahvalnosti. No, nakon što je otkrio situaciju s Raptorom, Musk je rekao da će osobno raditi na proizvodnoj liniji motora do petka navečer do vikenda.

"Trebamo maksimalni angažman kako bismo se oporavili od onoga što je, iskreno, katastrofa", napisao je Musk.