analiza tportala

Što veća vrućina, to veća zarada: Ovo su najjači domaći 'klimaši'

29.07.2024 u 07:12

Bionic
Reading

Globalno zagrijavanje i sve žešće vrućine idu na ruku proizvođačima i trgovcima klimatizacijskom opremom. Hrvatske tvrtke u toj branši posluju sve bolje. Neprikosnoveni lider je samoborska Klimaoprema te je lani imala gotovo 200 milijuna eura prihoda

Klimaoprema gotovo 90 posto prometa ostvaruje izvozom. Tvrtka je osnovana 1975. godine, a krenula je kao mali obrt sa svega 12 ljudi. Osnovna djelatnost bila joj je proizvodnja opreme za klimatizaciju i ventilaciju.

Klimaoprema radi s najvećim farmaceutskim tvrtkama

Obrt je krajem 90-ih pretvoren u dioničko društvo te ga je preuzeo Tomislav Rukavina. On je i danas većinski dioničar i predsjednik Nadzornog odbora, a preostali udio u vlasništvu drži obitelj Krezić.

S vremenom se poslovanje proširilo na proizvodnju opreme za čiste prostore i njihovu montažu (operacijske sale, sobe za intenzivnu njegu, prostorije za proizvodnju lijekova itd.). Klimaoprema se ubraja među najjače europske tvrtke za inženjering u gradnji farmaceutskih pogona.

Drugu poziciju prema visini ukupnih prihoda drži zagrebačka MB Frigo Grupa. Osnovana je 1981., a vodi je Branko Meštrović s obitelji.

Frigo isporučuje rashladne i klimatizacijske sustave tvornicama, hotelima, maloprodajnim lancima i distributivnim centrima diljem Europe, ali ima i maloprodaju za fizičke osobe.

Pro-klima i Klimaoprema imale su istog vlasnika

Prošle godine Frigo Grupa je iskazala 38,9 milijuna eura prihoda i pet milijuna eura zarade.

Treća je tvrtka za proizvodnju klimatizacijskih komora Pro-klima. U prošloj godini ostvarila je neto dobit od 4,96 milijuna eura, a ukupni prihodi narasli su joj za 30 posto, na 36,31 milijun eura.

Sve do 2015. Klimaoprema i Pro-klima imale su istog vlasnika, Tomislava Rukavinu, da bi te godine Pro-klimu preuzela njemačka grupacija Wolf.

Na četvrtom mjestu je tvrtka Frigo-kor u vlasništvu Pere Kordića te je lani imala dobit od 3,23 milijuna eura i prihod od 20,72 milijuna eura.

Frigo-kor je osnovan 1993. u Zagrebu. Ovlašteni je uvoznik i zastupnik klima-uređaja Midee, Toshibe, Korela i Samsunga. Ima poslovne centre u Rijeci, Puli, Splitu, Zadru i Osijeku.

Petu poziciju s nešto više od 13 milijuna eura prihoda drži Microclima iz Zagreba. Njezin je vlasnik Vedran Biloš.

Kako stoji na internetskim stranicama tvrtke, Microclima prodaje apsorpcijske rashladne uređaje, dizalice topline, klima-komore, rekuperacijske jedinice, opremu i materijal za grijanje te sve za klimatizaciju.

Rukavina finalist Vizionara

Tomislav Rukavina bio je prošle godine finalist tportalove nagrade Vizionar godine u kategoriji gospodarstvo. Pobjedu je odnio Dragan Schwarz, osnivač Radiochirurgije Zagreb.