PROPAST HOTELSKOG BIZNISA

Štrok prodao i hotel u Windsoru

Bionic
Reading

Biznismenu Goranu Štroku u hotelskom su biznisu doista potonule sve lađe: ne samo što je zbog kulminacije dugogodišnjega kreditnog preopterećenja nedavno morao prodati tvrtku Jadranski luksuzni hoteli u Hrvatskoj, već mu je propala i hotelska investicija u Windsoru, gradiću zapadno od Londona. Hotelskog biznisa na Sejšelima, gdje su njegove tvrtke upravljale i bile suvlasnice dvaju hotela, riješio se već prije nekoliko godina

Naime, Poslovni dnevnik je došao do informacije da je Štrokov hotel Sir Christopher Wren House u Windsoru krajem prošle godine zamalo otklizao u stečaj na zahtjev britanske porezne uprave. Od stečaja ga je nedavno spasio britanski investitor Sarova, koji je kupio Sir Christopher Wren House i pripadajući mu hotel The Christopher u susjednom gradiću Etonu u zadnji čas. Iznos transakcije nije objavljen, no banka Santander, koja financira Sarovu, objavila je da će kupca kreditirati sa 7,5 milijuna eura, što prema navodima banke uključuje i kredite za renoviranje i preuređenje hotela.

Goran Štrok na upit Poslovnog dnevnika nije bio spreman razgovarati o toj temi navodeći da je na duljem odmoru s obitelji. Njegov poslovni neuspjeh u Windsoru je ipak tema s obzirom na to da je Štrok i sam stanovnik gradića koji je rezidencija i britanskoj kraljici. Wren je inače, uz dubrovačke hotele, bio ponos Štrokove tvrtke GS Hotels & Resorts; posrijedi je povijesna zgrada koja datira iz 17. stoljeća, smještena na fantastičnoj lokaciji, odmah uz dvorac Windsor i Temzu. Hotel nosi ime jednog od najrelevantnijih britanskih arhitekata 17. stoljeća. Među Wrenovim dostignućima je, primjerice, katedrala St. Paul u Londonu.

Britanski mediji redovito navode 64-godišnjeg Štroka na listama bogatih, a njegov imetak procjenjuju na 35 milijuna eura. Prvi susjed Štroku je pjevač Elton John. Posljednji dostupni podaci o hotelu datiraju iz 2008. godine, kada je imao 4,6 milijuna funti prihoda, no gubitak iz godina prije toga akumulirao se na dva milijuna funti, a tekući dug na čak 7,3 milijuna funti. Štrok je kupio hotel 1995, a u njegovo preuređenje investirao je 14 milijuna funti. Hotel ima 96 soba, a dio soba preuređen je u Štrokovo doba.