puni radni staž

Stručnjak otkrio kolike bi bile mirovine kad bismo svi radili 40 godina

30.09.2024 u 18:39

Bionic
Reading

Financijski stručnjak Predrag Bejaković rekao je da Hrvati nažalost odlaze poprilično rano u mirovinu te da bi mirovine bile u prosjeku zapravo dosta velike kad bismo svi radili 40 godina

Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije se na N1 televiziji osvrnuo na najavljeni prosvjed Bloka umirovljenici zajedno s glavnim zahtjevom da prosječna mirovina bude u visini 60 posto prosječne plaće.

'Hrvatske mirovine su u prosjeku male, ali ako bismo svi radili 40 godina, što je zakonsko određenje za muškarce, onda bi hrvatske mirovine bile dosta velike i one bi iznosile 765 eura, što je oko 58 posto prosječne plaće. Nažalost mi puno ranije odlazimo u mirovinu, muškarci s 32 godine radnog staža, a žene još i prije, slijedom toga su nam mirovine male, iako su izdvajanja velika', istaknuo je Bejaković.

Stariji ljudi nisu manje produktivni

'Nedovoljno se kažnjavalo prijevremeno umirovljenje, ako ste otišli pet godina ranije u mirovinu vaša mirovina je bila manja, ali ne puno manja od onoga tko je ostvario punu mirovinu. Nagrađuje se ostajanje u svijetu rada, ali jedan od najvećih problema hrvatskog društva je nepovjerenje prema starijim ljudima. Vjeruje se da su oni manje produktivnih od mlađih osoba, a istraživanja i u Hrvatskoj i u svijetu su pokazala da to nije slučaj', dodao je.

Dodao je da je prostor zapošljavanja u manjim gradovima jako malen.

'Problem u Hrvatskoj je što imamo slabo prostornu pokretljivost radne snage. Ako imate stan u Vukovaru ili Vinkovcima teško ćete tražiti posao u Zagrebu jer imate stan, a tamo često nema posla', rekao je.

Nedostaje motivirnosti za rad

Drugi problem je što ne postoje motivi kojim bi se građane zadržalo u radnoj snazi.

'U Hrvatskoj je rad tlaka, rad doživljavamo kao nešto nepovoljno, ali nismo svjesni važnosti rada. Rad nam omogućava socijalnu uključenost, stjecanje novih poznanstava, osjećaj koristi i trebamo promijeniti odnos prema radu', istaknuo je Bejaković.

Prostora za povećanje mirovina je malo

'Moramo biti svjesni da je to jedan zatvoren kolač, ako bi se mirovine bitno povećale onda bi bilo manje novca za obrazovanje, zdravstvo, obranu i slično. Ako bi povećali minimalnu mirovinu onda bi došlo do narušavanja pravednosti sustava. Ako je neka osoba radila kratko i imala mali iznos doprinosa, onda bi ona mogla imati sličnu mirovinu kao neka osoba koja je radila duže i plaćala veće doprinose, kaže Bejaković.

Dodaje i kako je licitiranje s davanjem većih mirovina izuzetno opasno.

'Hrvatska je stalno u nekim izborima i predizborima, stranke bi se trebale odučiti od licitiranja o povećanju mirovina jer su mirovine u najvećoj mjeri zadate i prostora za povećanje je malo', smatra on.