samo je skupo

Švicarci pronašli revolucionaran način proizvodnje čokolade, eliminirali su šećer

27.08.2024 u 21:11

Bionic
Reading

Čokolada se tradicionalno proizvodi samo od zrna kakaovca dok se ostalo baca. No znanstvenici u Švicarskoj pronašli su bolji i održiviji način proizvodnje, a on ne uključuje bacanje 'viška', već upotrebu cijelog ploda kakaovca i to bez šećera kao dodatka

Čokolada, koju su razvili znanstvenik Kim Mishra i njegov tim na prestižnom Federalnom institutu za tehnologiju u Zürichu, uključuje aromatičnu pulpu kakaovca, sok i njegovu ljusku, prenosi BBC.

Proces proizvodnje

Posebnost nove čokolade krije se u njezinom vrlo slatkom soku voćnog okusa koji podsjeća na ananas.

Proizvodnja čokolade Izvor: Profimedia / Autor: ROB ENGELAAR / AFP / Profimedia

Ovaj sok sadrži 14 posto šećera i destilira se da bi se dobio visoko koncentriran sirup, a on se potom kombinira s pulpom kakaovca i zatim miješa sa osušenom ljuskom da bi se formirao vrlo slatki gel kakaa. Gel, kada se doda zrnu kakaovca za izradu čokolade, eliminira potrebu za šećerom, dovodeći održivost na novu razinu.

Čokolada i održivost

Korištenje cijelog ploda kakaovca moglo bi riješiti mnoge probleme te industrije, od skokovitog rasta cijena zrna kakaovca do siromaštva među uzgajivačima.

U Africi i Južnoj Americi poljoprivrednici prodaju svoja zrna kakaovca velikim proizvođačima čokolade sa sjedištima u bogatim zemljama poput Švicarske.

  • +4
Uzgoj i branje ploda kakaovca u Gani Izvor: Profimedia / Autor: Issouf SANOGO / AFP / Profimedia

Od sljedeće godine za sav kakao koji se uvozi u Europsku uniju mora se jamčiti da nije došao iz mjesta u kojima su se krčile šume radi uzgoja.

Međutim slučajevi dječjeg rada i krčenja šuma, posebice u Africi, toliko su ukorijenjeni da ih je teško izbjeći. Strahuje se da će zato neki proizvođači, kako bi izbjegli te izazove, jednostavno preseliti svoju proizvodnju u Južnu Ameriku.

Cijena kasnije manja, ali šećer je problem

Čokolada bez dodatnih šećera iznenađujuće je dobra, tvrdi Mishra. Bogatog je, ali slatkog okusa, s trunkom gorčine kakaa, ali trošak bi mogao ostati izazov zbog moći globalne industrije šećera i izdašnih subvencija koje prima.

'Najjeftiniji sastojak hrane uvijek će biti šećer sve dok ga subvencioniramo', objašnjava Mishra. 'Za tonu šećera plaćate 500 dolara ili manje.' Stoga bi nova čokolada za sada bila skuplja.

U Švicarskoj neki od većih proizvođača, uključujući Lindt, počinju koristiti cijeli plod kakaovca u proizvodnji, ali nitko do sada nije se odlučio za potpuno eliminiranje šećera.