SANDRA ŠVALJEK:

Treba nam slabija kuna, ali moramo misliti na dužnike u eurima

27.01.2016 u 10:09

Bionic
Reading

Preporuke njemačkog instituta IFO novoj hrvatskoj Vladi dobre su i balansirane, a bolne su reforme nužne za povećanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva, ustvrdila je u srijedu ekonomistica Sandra Švaljek

Mjere za gospodarski oporavak zemlje premijera Tihomira Oreškovića u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvog' u srijedu su analizirali Sandra Švaljek, konzultant Milan Račić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Švaljek kaže kako ima prostora da nova Vlada proračunski deficit financira prodajom državnom imovine. Tu treba biti oprezan i trebalo bi prodati imovinu koju po prirodi ne bi trebala pripadati državi, rekla je.

Smatra kako postoji prostor za smanjenje poreznog opterećenja rada i socijalnih davanja kako bi se povećala konkurentnost hrvatskih poslodavaca.

Račić je kazao kako je Hrvatska u psihološki nestabilnom vremenu i kako je Oreškoviću vrlo važna komunikacija kako bi se smanjio broj konflikata u društvu:

'Orešković želi graditi pozitivan val potpore njegovim mjerama u društvu, to će mu biti potrebno u teškim pregovorima s sindikatima.'
Novosel se također nada da i vjeruje da Orešković misli sve najbolje za hrvatske građane, ali i misli kako bi on trebao shvatiti da vodi državu, a ne kompaniju.

Što se preporuka njemačkog instituta IFO novoj Vladi, Švaljek smatra da su one vrlo balansirane i utemeljene.  'Glavni je problem konkurentnost. Tom problemu može se prići s nekoliko strana. Jedno je od rješenja postupna deprecijacija hrvatske valute od sedam do 13 posto kroz sedam godina što bi značilo jedan do dva posto realne deprecijacije godišnje', kaže Švaljek.

Međutim, taj put otežava život svima koji su zaduženi u drugim valutama, posebice euru. Usto IFO predlaže i niz drugih mjera, pri čemu strukturne reforme moraju ići u smjeru olakšanja poslovanja poduzetnicima, smatra Švaljek.

'Treba smanjiti administrativno i porezno opterećenje i fleksibilizirati tržište rada', zaključila je uz opasku da te mjere bole, ali su nužne.