DOGUS GRUPA

Turske biznismene u Hrvatskoj šokirao 'vojni udar'

16.07.2016 u 11:16

  • +15

Portus Beach Club

Izvor: Promo fotografije / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Vojni udar šokirao je menadžere Dogus grupe koji su u petak navečer bili domaćini na zabavi povodom otvaranja Portus Bech Cluba u D-Marini Dalmacija u Sukošanu. Službeno nisu željeli ništa komentirati jer su i sami dobivali kontradiktorne informacije iz Istanbula

'Spominje se građanski rat. Ovo je nevjerojatno. Imali smo danas buru i požare u Hrvatskoj, prometni kolaps, u Francuskoj teroristički napad. Pitao sam se što još može dogoditi. I onda ovo', rekao nam je u neformalnom razgovoru jedan od turskih direktora.

Zbog terorističkog napada u Nici svečanost je bila skromnija od planiranog

Turci su planirali veliki party na otvorenju luksuznog kluba u koji su uložili 6,5 milijuna eura. Na pontonu u uvali ispred kluba trebala je pjevati Natali Dizdar uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Očekivalo se više od 300 gostiju.
Međutim, zbog masakra u Nici i pijeteta prema žrtvama zabava je svedena na daleko skromniju verziju. Uz to su orkanska bura i požari i s njim povezan prometni kaos mnoge goste odvratili od dolaska u Sukošan pored Zadra.

Dizdar je na kraju pjevala unutar kluba samo uz pratnju svog klavijaturiste. Od poznatih na zabavi su se pojavili zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, biznismen Ante Todorić s djevojkom Milicom Mihajlović, nogometaš Luka Modrić, izbornik nogometne reprezentacije Ante Čačić, predsjednik HNS-a Davor Šuker i bivši nogometaš Robert Jarni. Tko se sve od poznatih lica pojavio na zabavi, možete pogledati u fotogaleriji.

Vijest o vojnom udaru u Turskoj stigla je oko 23 sata. Šok i nevjerica te zabrinutost očitavali su se na licima turskih domaćina. Mnogi od prisutnih prilazili su im kako bi im rekli koju riječ potpore.

Velika ulaganja u Hrvatskoj

Turci su 100-postotni vlasnici marine u Sukošanu postali prije četiri godine. Radi se o najvećoj marini u Hrvatskoj i jednoj od najvećih na istočnom Mediteranu. U nju su do sad uložili 25 milijuna eura. Izgradili su novu modernu upravnu zgradu te luksuzni Beach Club s restoranima, barovima i atraktivnom plažom.

Osim Sukošana Dogus Grupa kupila je još marine Mandaline u Šibeniku i Borik u Zadru. U šibenskoj marini izgradili su hotel D-Resort vrijedan 25 milijuna eura. Vlasnici su i dubrovačkog hotela Villa Dubrovnik. Trenutno traje prenamjena stare tvornice pića Maraska u Zadru u ekskluzivni hotel.

Predsjednik Dogusove grupe za turizma, E.Naci Baserdem pohvalio se kako će završetkom radova na zgradi Maraske ukupna ulaganja u Hrvatsku biti 350 milijuna eura.

Burak Baykan, regionalni direktor Dogus grupe za Hrvatsku i Crnu Goru, najavio je i nove investicije u Zagrebu i Splitu.

'U Zagreb planiramo dovesti jedan od naših restoranskih brendova. U Splitu još uvijek tražimo projekt koji bi se uklopio u naš portfelj. Moguće je da isto bude riječ o restoranu ili o ulaganju u hotelijerski biznis', rekao je Baykan na konferenciji za medije održanoj prije početka zabave u Beach Clubu.

Dogus grupa u vlasništvu je Ferita Sahenka, najbogatijeg poduzetnika u Turskoj. I on je bio u Sukošanima, ali se nije obratio novinarima.

Dogus je jedan od najvećih konglomerata u Turskoj i danas zapošljava više od 50.000 ljudi širom svijeta. Ima više od 280 kompanija u financijskom sektoru, građevinarstvu, automobilskoj industriji, turizmu, medijima itd. Prošle godine ukupni prihodi Dogus grupe iznosili su 13,2 milijarde dolara.