Šesti međunarodni festival vina i kulinarstva, koji je otvoren danas u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade, okupio je 250 izlagača iz Hrvatske i brojnih zemalja svijeta, među kojima su gotovo svi najugledniji domaći vinari, kao i proizvođači hrane, posebno pršuta, maslinovih ulja, meda i tartufa
Otvarajući ovu dvodnevnu manifestaciju potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković kazao je kako trenutna situacija u hrvatskom vinarstvu nije baš idealna, ali uz Nacionalni program pomoći vinarstvu koje je donijela Vlada za razdoblje 2011.-2013., uz veliki potencijal za razvoj te uz 10,4 milijuna eura koliko hrvatske vinare čeka ulaskom Hrvatske u EU taj sektor čeka svjetla budućnost.
Istaknuvši na otvorenju da je to još jedna dobra eno-gastronomska manifestacija koja promovira domaće proizvode, Čobanković je izrazio zadovoljstvo što je u Hrvatskoj došlo do napretka i iskoraka u vinarstvu. Hrvatska ne samo da ima velike potencijale za dalji razvoj vinogradarstva i vinarstva nego i veliko bogatsvo raznolikosti i autohtonih sorti, naglasio je.
Organizator i direktor Festivala Ivan Dropuljić zadovoljan je odazivom izlagača iz Hrvatske i svijeta dodavši kako su ove godine zbog povećanog zanimanja neke morali i odbiti jer su u Esplanadi prostorno ograničeni.
Festival kao i svake godine želi prikazati najbolje u hrvatskom vinarstvu i gastronomiji te ugostiti nabolje iz svijeta, pa će tako ove godine posebni gosti biti neki od vodećih francuskih vinara, kao i 25 stranih specijaliziranih novinara iz 10-ak europskih zemalja.
Na Festivalu će se osim kušanja brojnih vina održati i nekoliko radionica te okruglih stolova o ulozi vina u razvoju turističkog brenda i u izgradnji Hrvatske kao vrhunske međunarodne destinacije.
Festival se održava pod pokroviteljstvom ministarstava poljoprivrede i turizma, Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i drugih.