VELIKI INTERES

Udruga Franak savjetuje građane kako tužiti banke

04.10.2014 u 21:03

Bionic
Reading

Udruga Franak organizirala je u petak, 3. listopada, javnu tribinu za građane s ciljem davanja pravovaljanih informacija i savjeta u vezi s pravomoćnom presudom Visokoga trgovačkog suda u kolektivnom sudskom procesu protiv osam banaka, uslijed učestalih telefonskih te email pitanja građana o privatnim tužbama, upućenim volonterima Udruge

'Preporuka je da u zajedničkim tužbama ne bude više od 10 dužnika, iako ima mišljenja da može biti i više dužnika zajedno u tužbi. Za zajedničku tužbu svi zajedničari moraju imati kredit u istoj banci, može biti ugovoren u bilo kojoj valuti, kredit se mora odnositi na razdoblja i banke koje su pravomoćno osuđene te za ugovore mora biti nadležan sud u istome gradu', savjetovao je građane Goran Aleksić, koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak, navodi se u priopćenju udruge Franak.

Građanima je na pravna pitanja odgovarala i pravnica Nicole Kwiatkowski. Govorilo se o dokumentima koji su potrebni za pokretanje privatnih tužbi, računanju zastare, troškovima tužbenog procesa i o raznim varijantama tužbenih zahtjeva, priopćili su iz udruge Franak. U slučaju Sberbanke, udruga Franak naglašava da se čeka revizija Vrhovnoga suda te su građani slobodni tužiti bilo koju banku zbog nezakonitih promjenjivih kamata, a razlika za druge banke je u tome što se tužbeni zahtjev mora sastaviti nešto detaljnije i kompliciranje, jer pravomoćna presuda vrijedi samo za 7 osuđenih banaka u određenom razdoblju ugovaranja kredita, navode u priopćenju.

Goran Aleksić najavio je i objavu optužnog prijedloga za svakog dužnika ponaosob, koji će biti potrebno uputiti nadležnom prekršajnom sudu i na temelju kojeg bi svaka banka po svakom ugovoru trebala platiti najmanje 80.000 kuna kazne zbog neugovaranja fiksnih marži, a predsjednici Uprava najmanje 10.000 kuna po svakom takvom ugovoru, navode iz Udruge Franak.

Koordinatorica udruge Franak za središnju Hrvatsku, Snježana Jurković, obavijestila je građane da udruga broji iznad 21.000 registriranih članova, a broj vrtoglavo raste svakog mjeseca, što i ne čudi s obzirom na to da se procjenjuje da u Republici Hrvatskoj ima još oko 60.000 dužnika u stambenim i hipotekarnim kreditima s valutnom klauzulom CHF, navodi se u priopćenju. Dodaju na kraju da je na savjetovanju bilo nazočno oko 400 građana, većinom članova udruge Franak.