BILO JE I VRIJEME

Umirovljenici su ovo čekali: Povećane jednokratne isplate iz mirovinskih fondova

17.10.2024 u 08:30

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je usvojilo više pravilnika iz područja rada mirovinskih osiguravajućih društava, među ostalim i Pravilnik o djelomičnoj jednokratnoj isplati korisniku starosne i prijevremene starosne osnovne mirovine, izvijestili su iz te regulatorne agencije

Usvojenim izmjenama i dopunama Pravilnika o uvjetima za obavljanje funkcije člana uprave i člana nadzornog odbora mirovinskog osiguravajućeg društva propisuje se sadržaj zahtjeva i potrebna dokumentacija za potencijalne članove nadzornog odbora te su dopunjene odredbe o dokumentaciji koja se prilaže zahtjevu za izdavanje odobrenja za obavljanje funkcije člana uprave. Dodatno su uvedene odredbe kojima se uređuju razlozi zbog kojih Hanfa može odobrenje za mandat člana uprave dati na vrijeme kraće od uobičajenih pet godina, navode iz Hanfe.

Pravilnikom o distribuciji mirovinskih programa mirovinskih osiguravajućih društava propisana je dokumentacija kojom se dokazuje da pravna ili fizička osoba ispunjava sve potrebne uvjete za obavljanje distribucije mirovinskih programa MOD-a te da je upoznata sa samim proizvodom i raspolaže svim relevantnim informacijama koje je dužna dostaviti potencijalnom korisniku mirovine, a kako bi mogla kvalitetno i transparentno distribuirati proizvode mirovinskih programa i adekvatno odgovoriti na sva pitanja potencijalnih klijenata te im omogućiti razumijevanje mirovinskog programa i donošenje informirane odluke o sklapanju ugovora o mirovini.

Moguće podići 20 posto odjednom

Pravilnikom o promidžbenim aktivnostima i mrežnoj stranici mirovinskog osiguravajućeg društva, pak, propisuju se pravila promidžbenih aktivnosti mirovinskih osiguravajućih društava te podatci i informacije koje moraju sadržavati njihove mrežne stranice. Kako ističu iz Hanfe, tim pravilnikom za mirovinska osiguravajuća društva uvode se neke dodatne obveze kao što su obveza dostave promidžbenih informacija koje upućuju ili se pozivaju na podatke i/ili izračune iz kalkulatora za informativni izračun mirovine Hanfi u svrhu davanja odobrenja za objavu te obveza objave podataka o troškovima koji se naplaćuju iz imovine za pokriće tehničkih pričuva kojom mirovinsko osiguravajuće društvo upravlja.

U skladu sa zakonskim obavezama, agencija je donijela i Pravilnik o sadržaju zahtjeva za izdavanje odobrenja za preuzimanje portfelja ugovora o mirovini mirovinskog osiguravajućeg društva. Usklađivanje sa zakonom rezultiralo je i donošenjem novog Pravilnika o djelomičnoj jednokratnoj isplati korisniku starosne i prijevremene starosne osnovne mirovine, s obzirom na to da je zakonskim izmjenama mogući jednokratni iznos isplate mirovine povećan s 15 na 20 posto, uz uvjet da je osnovna mirovina osiguranika veća od najniže mirovine. Ovim se Pravilnikom propisuje postupak po kojem mirovinsko osiguravajuće društvo postupa u takvim slučajevima. Na sjednici usvojene i izmjene Pravilnika o uvjetima za obavljanje ključne funkcije u mirovinskom osiguravajućem društvu, zaključuje se u priopćenju Hanfe.