'usklađivanje'

Mirovine porasle, a onda je nekima država odrezala duplo veći porez: 'Daš pa odmah uzmeš'

13.09.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Rastom mirovina neki su umirovljenici prekoračili neoprezivi iznos od 560 eura pa im sada država naplaćuje porez, a oni čija je mirovina i prije porasta bila iznad neoporezivog mirovinskog prihoda, sada će morati platiti i više nego prije

Svoju nezavidnu situaciju umirovljenica Julijana podijelila je sa portalom Mirovina.hr. Julijana je dobila dvadeset eura poreza za kolovoz, što je dvostruko više nego prije kada je plaćala deset eura poreza na mirovinu.

'Baš su mi 'uskladili' mirovinu

Julijana je ogorčena i ne može se načuditi potezu vlade nazvavši ga jadnim 'daš 49 eura pa odmah uzmeš 10 eura. Zašto duplo? Onda su mi baš ‘uskladili’ mirovinu', kazala ogorčena Julijana za Mirovina.hr.

Julijanina je mirovina prije srpanjskog 'usklađivanja' iznosila 667,22 eura, a porez 10,72 eura. Onda je u rujnu za kolovoz dobila je 716,74 eura, 49,52 eura povećanja i sa tim porez veći za deset eura pa Julijani sada porez iznosi 20,62 eura.

Tomu je tako jer je uz isplatu za kolovoz umirovljenicima isplaćena i razlika usklađivanja za srpanj što bi značilo da će našoj umirovljenici porez na sljedećim isplatama mirovine biti manji od ovog kojega je sada morala platiti, ali veći od onoga koji je bio prije takozvanog usklađivanja.

Mirovinska računica

Mirovinski stručnjak Željko Šemper objasnio je kako funkcionira čitava stvar. Julijani je u rujnu isplaćeno 99,04 eura više, što predstavlja sumu usklađivanja za kolovoz i srpanj, a što joj je povećalo porez za 9,90 eura.

Naime, na dotadašnjih 667,22 eura dobila je dvaput po 49,52 eura, što ukupno iznosi 766,26 eura. Od toga se oduzima osobni odbitak od 560 eura, nakon čega ostane 206,26 eura. Taj se iznos množi sa stopom poreza od deset posto, koliko iznosi u njezinoj jedinici lokalne samouprave i tom računicom dolazimo do cifre od 20,62 posto.

Na mirovini za rujan porez će joj iznositi 15,67 euro, što znači da će joj porez biti za pet eura veći nego prije usklađivanja pa je time porezni iznos narastao za 50 posto.

Šemper je primjetio još jednu nezanemarivu stavku - da mirovina umirovljenice Julijane nije rasla za 7,46 posto, koliko iznosi srpanjsko usklađivanje, nego je usklađena realno za 7,42 posto.

Šemper je već ranije upozoravao na ovo zato što Zavod za mirovinsko osiguranje aktualnu vrijednost mirovine prilikom usklađivanja ne računa na četiri decimale, nego na dvije.

Hoće li Primorac ublažiti situaciju?

Porez na mirovinu plaća čak 35 posto umirovljenika, dakle gotovo 364.000 korisnika, a ta će brojka zasigurno i rasti jer će mnogi prijeći neoporezivi dio prihoda.

Možda nema razloga za toliku brigu jer je ministar financija Marko Primorac najavio rast osobnog odbitka na 600 eura nadolazećom poreznom reformom.