POREZNE POGODNOSTI

Vlada priprema veliku promjenu u oporezivanju mirovina, evo što se sprema

12.09.2024 u 15:37

Bionic
Reading

Svakim usklađivanjem sve je više poreznih obveznika među umirovljenicima. Sadašnji porezni prag iznosi 560 eura pa svi s mirovinama iznad toga limita plaćaju porez. Ministar Primorac najavljuje rast osobnog odbitka na 600 eura, ali čini se kako bi umirovljenici mogli dobiti veće porezne pogodnosti.

Saborski zastupnik u HDZ-ovoj većini i predsjednik HSU-a, Veselko Gabričević otkrio je za portal mirovina.hr kako vlada razmišlja o tome da ukine porez na mirovine do 1.000 eura, kao i one zarađene ‘punim’ radnim stažem.

Do srpanjskog usklađivanja porez na mirovinu plaćalo je nemalih 35 posto umirovljenika, njih oko 364.000. Ta se brojka nakon srpanjskog usklađivanja povećala, jer je dio korisnika sada prešao neoprezivih 560 eura. Predstavljajući nadolazeću poreznu reformu, ministar Marko Primorac ubrzo je rekao da će osobni odbitak rasti na 600 eura.

Međutim, prema Gabričevićevoj najavi, čini se kako će samo umirovljenici s ‘velikim mirovinama’ plaćati na njih porez. Na tragu je to i Vladine najave poreza na nekretnine, čiji je cilj da se od poreza rasterete prihodi građana. U konačnici, to bi moglo rezultirati upravo ovakvom većom olakšicom, ako ne već i potpunim ukidanjem poreza.

Da bi bilo fer da oni koji imaju šest apartmana na moru za njih plate i porez, smatra čelnik ove umirovljeničke stranke.

Osim što se krug poreznih obveznika među umirovljenicima proširio nakon posljednjeg usklađivanja, porez je veći jer su same mirovine sada veće. Neki su tako zbog isplate usklađivanja s razlikom za srpanj u rujnu dobili čak dvostruko veće porezne iznose. Ako se ostvari ovo što najavljuje predsjednik HSU-a, to bi bio spas za stotine tisuća starijih građana.

Gabričević je najavio i nadolazeću mirovinsku reformu. Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, bit će uvedena formula usklađivanja u omjeru 85:15 prema povoljnijem indeksu rasta cijena ili plaća.

Dodatni staž za svako dijete rast će sa šest mjeseci na godinu dana, a bit će uveden i godišnji dodatak na mirovinu, takozvana trinaesta mirovina. Gabričević obećava i ugradnju dizala u višestambene zgrade s tri ili više katova te Deklaraciju o starijim osobama i umirovljenicima.