ovo nije dobro

Loše vijesti za umirovljenike: Zbog ljetne povišice morat će plaćati porez!

29.08.2024 u 13:53

Bionic
Reading

Umirovljenici će zbog rekordnog ljetnog usklađivanja možda i nastradati - naime ako im mirovine prebace iznos 560 eura morat će plaćati porez svojim lokalnim jedinicama samouprave

Rekordno ljetno usklađivanje umirovljenicima u prosjeku donosi oko 40 eura više na mirovinu. Međutim, neki će svakako biti na gubitku, jer će rastom mirovinskih primanja prijeći razne cenzuse.

Ako su ukupna mirovinska primanja veća od 560 eura, trebat će platiti porez, a tu su i cenzusi za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Također, brojni gradovi i općine iznosom mirovine uvjetuju isplatu raznih pomoći, ali i uskrsnica i božićnica, piše Mirovina.hr.

Porez na mirovinu plaća čak 35 posto umirovljenika. Riječ je o gotovo 364.000 korisnika. Ta će brojka nakon isplate usklađivanja za 7,46 posto zasigurno biti veća. Naime, prosječna mirovina iznosi 535 eura, što je manje od iznosa osobnog odbitka od 560 eura. Međutim, srpanjsko usklađivanje donosi rast od oko 40 eura, odnosno na oko 575 eura, što premašuje iznos osobnog odbitka. Tko god je, dakle, imao mirovinu za 40 ili manje eura ispod ovog prosjeka, morat će početi plaćati porez na svoja mirovinska primanja.

Koliko ćete platiti poreza, ovisi o poreznim stopama koje su odredili gradovi i općine. Najčešće je riječ o stopi od oko 20 posto. Pritom se porez umirovljenicima obračunava umanjen za 50 posto na iznos kojim premašuju odbitak, piše Mirovina.hr.

U konačnici, riječ je o iznosima od nekoliko eura mjesečno pa će umirovljenici čija mirovina po novom premašuje 560 eura usklađivanjem dobiti, ali nešto i izgubiti.

  • +5
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX