usijano tržište

Susjedna država uvodi porez na prazne nekretnine, dogodilo im se što i nama

26.07.2024 u 08:56

Bionic
Reading

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u Bosni i Hercegovini. Prvi koji bi ga mogao uvesti je Kanton Sarajevo (KS), čija je Vlada, potvrdio je to za Forbes BiH premijer Nihad Uk, angažirala eksterne stručnjake zajedno sa partnerima iz UNDP-a, da se, pojasnio je, pozabave ovom problematikom kako bi se u konačnici ponudilo zakonsko rješenje koje bi za zajednicu imalo višestruku korist

'Na jednoj od sjednica proteklog mjeseca imali smo kratku prezentaciju o aktivnostima koje smo do sada napravili. Ocijenili smo da veliki broj nekretnina stoji prazno, da imamo balon cijena koje nisu realne, te nam je cilj da u tom segmentu uredimo tržište, da 'otključamo' te nekretnine, spustimo malo njihovu cijenu, ali i da motiviramo i angažiramo vlasnike stanova i poslovnih prostora da ih stave u promet kroz njihovo rentanje. Veći broj stanova i poslovnih prostora na tržištu doveo bi do pada cijena najma, a možda i ponukao građane kantona Sarajevo i sve druge koji ulažu da kupe nekretninu u Sarajevu, rekao je Uk za Forbes BiH.

Porez na prazne nekretnine nije vruća tema samo u BiH, u tri austrijske pokrajine Salzburgu, Štajerskoj i Tirolu on je na snazi od početka prošle godine, dok glavni grad Beč najavljuje njegovo uvođenje početkom 2025.godine.

Iako su cijene nekretnina u Austriji pale, tisuće stanova u gradovima poput Beča naprimjer, i dalje su prazni, što je navelo austrijske državne službe da utvrde da li prazne nekretnine smanjuju ponudu stanova i podižu njihove cijene.

U istoj dilemi je i politika u Hrvatskoj, gdje, novi nacionalni plan stambene politike uključuje i mjeru oporezivanja praznih stanova. Cilj je natjerati vlasnike da ih iznajme i tako ohlade usijano tržište nekretnina, jer u Hrvatskoj, kako zaključuju, nemoguća misija nije samo kupiti, već i unajmiti stan po pristojnoj cijeni.