narodno veselje

Uznemirujuće: Provjerili smo kakve su cijene na Oktoberfestu

23.09.2024 u 15:18

Bionic
Reading

U subotu je započelo 189. izdanje najvećeg narodnog veselja na svijetu – minhenskog Oktoberfesta - a s njim i nova runda općeg zgražanja nad cijenama ića i pića, ali i atrakcija

Prvi vikend Oktoberfesta organizatorima ulijeva optimizam. U prva dva dana posjetilo ga je oko milijun ljudi, a lani ih je bilo oko 850.000. Unatoč dobroj posjećenosti, mnogi se zgražaju nad cijenama.

Prvi put cijena litre piva u nekim šatorima Oktoberfesta probila je psihološku granicu od 15 eura. U prosjeku je ono skuplje za 3,87 posto u odnosu na 2023. te ove godine prosječno košta 14,73 eura, a cijene variraju od šatora do šatora.

Pivo ćete po prošlogodišnjoj maksimalnoj cijeni od 14,90 eura platiti u 13 šatora, a najjeftinije ćete proći na Familienplatzlu, gdje će vas koštati 13,60 eura, što je za euro više nego lani. Najskuplje je u minhenskom Stubnu, a tamo ćete za njega morati izdvojiti 15,30 eura.

Litra vode za više od deset eura

Porasle su i cijene bezalkoholnih pića, pa tako litra vode u prosjeku košta 10,48 eura, a Spezi je ove godine skuplji za 60 centi te prosječno košta 12,23 eura.

Cijene hrane i ove godine su paprene. Pomutnju na društvenim mrežama možda je najviše izazvala porcija pomfrita jer na nekim mjestima dođe i oko deset eura.

Za pola pileta u nekim šatorima izdvojit ćete i više od 20 eura (organska kvaliteta), za pola svinjske koljenice s knedlama od krumpira i više od 25 eura, a tradicionalne njemačke špecle (spätzle) koštaju više-manje oko 20 eura.

  • +8
Oktoberfest Izvor: Profimedia / Autor: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Ako vam je pak važnija cijena od kvalitete, na jednom štandu u blizini Schottenhamela za neorgansku piletinu izdvojit ćete 'samo' 13 eura.

Za kajzeršmarn ponegdje i više od 25 eura

Za one koji žele zasladiti nepce tu je kajzeršmarn (carski drobljenac, Kaiserschmarrn), a u rijetkim šatorima platit će ga manje od 20 eura. Cijene ponajviše ovise o vrsti priloga, ali i o kvaliteti namirnica. Nevjerojatnih 25,80 eura koštat će vas u Bräuroslu, no kako njihov jelovnik kaže, dobit ćete veliku 'karameliziranu' porciju s grožđicama, maslacem, šećerom i bademima te kompotom od jabuka. U nekim jednostavnijim verzijama platit ćete ga 'samo' 16,50 eura.

Za sladokusce su tu i slatke knedle kuhane na pari ili pak savijače od jabuka u umaku od vanilije za 11 eura.

Oktoberfest nudi i velik izbor atrakcija za ljubitelje adrenalina, no ni one nisu baš povoljne. Tako ćete za vožnju roller coasterom Olympia Looping izdvojiti 12,50 eura, a slobodni pad na Freefall Toweru platiti devet eura.