Kamen Pazin

Vodeća hrvatska tvrtka za eksploataciju i preradu kamena obilježila 70 godina poslovanja

30.09.2024 u 11:00

Bionic
Reading

Kamen d.d. Pazin, vodeća hrvatska tvrtka za eksploataciju i preradu arhitektonsko-građevinskog kamena, proslavila je svoju 70. obljetnicu

Više od 400 gostiju sa svih strana svijeta uživalo je u posebnom glazbeno-gastronomskom doživljaju upriličenom u prostoru kamenoloma u Kanfanaru.

Na proslavi 70 godina poslovanja Kamen Pazin, koji izvozi u više od 30 zemalja, okupio je poslovne partnere iz brojnih europskih zemalja i Kine, akademsku i gospodarsku zajednicu, kao i državne te lokalne dužnosnike, uključujući predstavnike Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, župana Istarske županije, gradonačelnicu Pazina te gradonačelnike Novigrada i Rovinja, kao i brojne uvažene načelnike i suradnike.

Uzvanici su najprije uživali u jazz standardima u podzemnim iskopima kamenoloma, a potom je na središnjem prostoru održan koncert Zagrebačkih solista. Naši vrhunski klasičari s brojnim nastupima diljem svijeta prvi su put svirali na takvom otvorenom prostoru, izvodeći Proljeće i Ljeto iz Vivaldijevih Četiri godišnja doba te odabrane skladbe Astora Piazzolle.

Na stijenama kamenoloma, površina stotinjak metara, prikazivale su se projekcije fotografija iz povijesti kamenoloma. Nakon koncerta, na posebnoj večeri koja se služila također u kamenolomu, goste su zabavljali mladi pjevači i glazbeni sastav HRT-ove popularne glazbene emisije A strana.

Kamen d.d. je regionalni lider sa šest kamenoloma u Istri i dva u Dalmaciji, ostvarujući više od 70 posto svojih prihoda na izvoznim tržištima, uključujući europske zemlje, Kinu, Južnu Koreju i Ameriku. Kamen d.d. pionir je u podzemnoj eksploataciji – jedinstvenom pristupu koji minimalizira utjecaj na okoliš te biljna i životinjska staništa, smanjujući razinu prašine i buke. Ova inovacija omogućava održivu eksploataciju uz maksimalno očuvanje prirodnih resursa, te je danas više od polovice iskopa tvrtke Kamen d.d. podzemno smješteno.

Direktorica tvrtke, Aleksandra Krebel Kostrenčić, u svom se svečanom govoru zahvalila zaposlenicima, partnerima i predstavnicima javne uprave, posebno naglasivši da su održivost i inovacija ključni za dugoročni uspjeh kamenarske industrije: 'Proslava 70 godina poslovanja priznanje je radu naših zaposlenika i odraz kontinuiranih investicija u rast i razvoj tvrtke. Samo u ovoj godini uložili smo više od 4,7 milijuna eura u nove procese proizvodnje, smanjenje ekološkog otiska, ali i poboljšanje radnih uvjeta zaposlenika. Kamen je identitet naše Istre, ali i naš identitet. Zajedno s našim kooperantima obrađujemo ga s velikom pažnjom, koristeći napredne tehnologije i podzemne kamenolome kako bismo očuvali prirodne vizure. Uvažavajući specifičnosti naše regije, posvećeni smo održivom poslovanju koje pridonosi gospodarskom i turističkom prosperitetu, istovremeno poštujući vrijednosti lokalne zajednice. Suradnja s lokalnim i županijskim javnim upravama od ključne je važnosti kako bismo zajednički osigurali dugoročan i uravnotežen ekonomski razvoj Istre. Nastavljamo i u narednim godinama s ulaganjima u održivo poslovanje i jačanje konkurentnosti, dokazujući da inovacije i briga za zaposlenike ostaju temelj dugoročnog uspjeha.'

Kamen Pazin svojim je proizvodima prisutan na brojnim međunarodnim tržištima te se istaknuo sudjelovanjem u prestižnim građevinskim projektima diljem svijeta.

Tijekom svečanosti naglašeni su ključni projekti poput uređenja Pariza povodom nadolazećih Olimpijskih igara, popločavanja francuskog grada Nîmesa, uređenja zgrade parlamenta u Beču, Nacionalnog kazališta u Budimpešti te mosta Ponte della Costituzione u Veneciji.

U Hrvatskoj je Kamen Pazin, među ostalim projektima, sudjelovao u uređenju Grand Hotela Park u Rovinju, porečke rive, kao i zagrebačke i šibenske katedrale.