veliki posao

Vujnovac otkrio što planira s Fortenovom i koliko mu pomaže politika

09.07.2024 u 20:19

Bionic
Reading

Novi većinski vlasnik Fortenove Pavao Vujnovac, kazao je za središnji Dnevnik HTV-a kako ova tvrtka ima veliki kapacitet za širenje na regionalno tržište. Odbacio je nagađanja o tome kako je "ruski" igrač, osvrnuo se na svoje veze s politikom te otkrio kako želi sudjelovati u širenju kapaciteta LNG terminala na Krku.

Novi vlasnik Fortenove ustvrdio je kako je akvizicija ove kompanije - spašavanje tvrtke.

- Ušao bih u suštinu cijelog procesa koji je danas završen, koji je u principu bio spašavanje Fortenove. Isto tako, sud u Nizozemskoj je označio završetak ovog procesa kao hitan i neminovan za opstojnost Fortenove. Da nismo proces završili, bilo bi jako problematično refinancirati cijelu grupu, rekao je Vujnovac za Dnevnik HTV-a.

Komentirao je i značajna ulaganja koja su potrebna.

- Što se tiče brojeva cijele transakcije. Ona je 500 plus 160 milijuna eura, ovisno o parametrima koji će doći kasnije. Tu ne smijemo zaboraviti dug od 1,2 milijarde eura koji preuzimamo i koji ima ozbiljnu kamatu (18 posto), kazao je.

Dodao je kako dug dospijeva u studenom.

Osvrnuo se i na povijest procesa kako je Fortenova, tj. Agrokor prolazio kroz teška vremena te kakvu ulogu ima njegova tvrtka.

- Imali smo vlasnika koji je prezaduživao kompaniju i kasnije nije mogao plaćati kredite. Država je tada spasila hrvatsko gospodarstvo, aktivirala Lex Agrokor i stavila ga pod privremenu upravu, prisjetio se.

Nakon toga je, kako je podsjetio, "došlo do potpisa nagodbe, u kojem su u većinsko vlasništvo došle ruske banke".

  • +12
Fortenova Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

'Zbog rata u Ukrajini morali smo spašavati Fortenovu i svoje dosadašnje ulaganje'

Odgovorio je na nagađanja kako je on "ruski igrač".

- Da sam ruski igrač vjerojatno bih puno lakše i brže završio ovaj proces. Ne bih ga komplicirao do kraja. Tu uloga mene i Open Pass-a počinje 2019. godine u kojoj sam ja kupovao dionice na burzi, većinom od zapadnih fondova. Prvotna ideja je bila da kupimo manjinski paket i da s njime predstavljamo hrvatsku stranu nasuprot ruskih banaka, te da kroz IPO taj proces zatvorimo, rekao je.

Naglasio je kako su "zbog rata u Ukrajini morali spašavati Fortenovu i svoje dosadašnje ulaganje".

- Dug prema HPS-u je velik - 1,2 milijarde, imamo ozbiljnu kamatu i on dospijeva u 11. mjesecu. Dosad smo imali razgovore s bankama i drugim potencijalnim financijerima i refinancijerima tog duga, ali zbog sankcioniranih dioničara nismo mogli ući u konkretnije razgovore. Tek sada ćemo početi s razgovorima, ali ćemo imati opcije, istaknuo je.

Prodaja poljoprivrednog biznisa

Vujnovac je komentirao i najavljenu prodaju poljoprivrednog biznisa "Agri".

- Što se tiče procesa prodaje "Agria", već čitam zadnjih par tjedana u medijima procjene što i tko bi kupio i moram naglasiti da cijeli proces prodaje vodi Uprava i da će ona nakon pristiglih ponuda napraviti analizu i izaći s najboljom ponudom. Moram naglasiti da je cijeli proces prodaje pod nadzorom HPS-a kao najvećeg vjerovnika, pojasnio je.

'Usporedba Agrokora i Todorića te Fortenove i mene - kao kruške i jabuke'

Na pitanje predstavlja li on sistemski rizik za Hrvatsku budući da upravlja tako velikom kompanijom, odgovorio je kako se Fortenova ne može uspoređivati s Agrokorom.

- Tu vjerojatno mislite na Agrokor i tu cijelo vrijeme uspoređujete Agrokor i Ivicu Todorića tada u odnosu na Pavla Vujnovca. Ne smeta me kad me uspoređuju ni s kim, pogotovo kada se uspoređuju kruške i jabuke. Tko god se bavi gospodarstvom vidi iz brojeva da su to neusporedive stvari, rekao je.

Naglasio je kako u Agrokoru nisu bili plaćani dobavljači te da je za dugove svaka firma međusobno garantirala, a da svaki njegov sustav funkcionira zasebno.

- Ne bih rekao da tu postoji sistemski rizik, ustvrdio je.

Odnosi s politikom? 'Radiću ulazak u politiku sigurno nije donio ništa dobro'

Vujnovac se osvrnuo i na poslovne veze s političarima, prvenstveno zastupnikom DP-a Mariom Radićem.

- S Mariom Radićem sam sudioničar u Pevexu. Njegov ulazak u politiku sigurno mu nije donio ništa dobro. To je moje mišljenje. A isto tako, budući da se mene proziva u političkim sukobima, ni meni nije donijelo ništa dobro. Ja nisam političar. Ja samo čovjek koji se bavi biznisom i ne bih komentirao dnevno-političke teme, rekao je.

Upitan s kojim ministrom gospodarstva je najbolje surađivao, nije htio spominjati imena.

- Ne bih tu imenovao nikog. Svaka Vlada ima svoje ministre, a mi imao svoj biznis i ne bih tu izdvajao nikoga, dodao je.

Plinski biznis, arbitraža s Gazpromom i planovi

Vlasnik Fortenove kazao je kako više ne kupuje plin od ruskog Gazproma te da je s ovom kompanijom u arbitražnom procesu.

- Danas ne kupujem plin od Gazproma. Mi smo s njima na arbitraži, danas smo mi najveći nabavljač LNG-a na terminalu na Krku, diversificirali smo dobavu, PPD je hrvatska firma i prati politike EU. Mislim da je terminal dobar projekt, rekao je.

Ustvrdio je kako je taj terminal donio Hrvatskoj geopolitičku poziciju i prepoznatljivost.

- Naš plan je da sudjelujemo u širenju kapaciteta, ali treba spomenuti kako je LNG terminal na Krku zajedno s terminalom u Poljskoj jedna od najboljih opcija za opskrbljivanje Ukrajine nakon rata, nastavio je.

Što se tiče planova za budućnost, Vujnovac je ustvrdio kako Fortenova ima kapacitet za širenje.

- Fortenova ima ozbiljan potencijal za rast i gradnju poslovanja, osim što bi trebali stabilizirati pozicije u trgovini u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Tu će nam trebati u nekom trenutku kapitalna i financijska snaga za iskorištenje tog potencijala, zaključio je.