DEMOGRAFSKA RUPA

Zapad stigao na istok: Kinezi će uskoro imati duplo više kućnih ljubimaca nego djece

09.08.2024 u 20:52

Bionic
Reading

Populacija kućnih ljubimaca u Kini bit će gotovo udvostručena u odnosu na broj male djece do 2030. jer mladi Kinezi i dalje nisu voljni osnivati nove obitelji, objavila je ugledna investicijska banka Goldman Sachs u nedavnom izvješću

Populacija urbanih kućnih ljubimaca u Kini prijeći će 70 milijuna do kraja desetljeća, dok će broj djece u dobi do četiri godine u isto vrijeme pasti na manje od 40 milijuna, prema istraživanju Goldman Sachsa koje je poziva na podatke Nacionalnog ureda za statistiku.

U 2017. situacija je bila potpuno suprotna. Tada je u Kini bilo 90 milijuna djece u usporedbi s urbanom populacijom kućnih ljubimaca od oko 40 milijuna.

'Očekujemo da ćemo vidjeti snažniji zamah u posjedovanju kućnih ljubimaca usred relativno slabijeg izgleda stope nataliteta i stalnog povećanja broja kućnih ljubimaca od strane mlađe generacije', napisala je Valerie Zhou, analitičarka investicijske banke.

Predviđa se da će broj novorođenih u zemlji padati po prosječnoj stopi od 4,2 posto do 2030., uglavnom uslijed pada populacije žena u dobi od 20 do 35 godina, koja je pritom manje sklona rađanju djece, navodi se u izvješću.

Mladi u dobi između 23 i 33 godine čine gotovo polovicu vlasnika kućnih ljubimaca u Kini, pokazuje Bijela knjiga kineske industrije kućnih ljubimaca.

Budući da se mladi Kinezi sve češće odlučuju za 'krznene bebe' umjesto za prave bebe, banka očekuje da će tržište hrane za kućne ljubimce u zemlji procvjetati rastući do vrijednosti od 12 milijardi 2030. godine. Izvješće također predviđa da će među kućnim ljubimcima brže rast broj mačaka nego pada budući je mačkama potrebno manje životnog prostora.

Diljem svijeta stope nataliteta padaju jer žene odlučuju imati manje djece, a svjetska populacija je na putu da dosegne vrhunac u ovom stoljeću budući da se neke od najvećih zemalja suočavaju sa padom nataliteta.

Kinesko stanovništvo palo je drugu godinu zaredom 2023. na 1,41 milijardu ljudi, što je pad od 2,08 milijuna u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju vladine statistike. Dok je broj novih brakova u Kini porastao za 12,4 posto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, više od polovice stanovništva u dobi od 25 do 29 godina ostaje nevjenčano, a kasni brakovi postaju sve češći posljednjih godina.

U Japanu je populacija kućnih ljubimaca od oko 20 milijuna gotovo četiri puta veća od djece u dobi od četiri godine i manje, pokazalo je izvješće, pozivajući se na podatke Japanske udruge za hranu za kućne ljubimce.