KARAVANA IZ FRANCUSKE

Avionska nesreća na Hvaru: 'Sletjelo je 39 aviona, svi bez problema, osim ovoga'

01.06.2024 u 11:43

Bionic
Reading

Očevidom pada lakog zrakoplov VL-3 jučer kod Starog Grada na Hvaru, utvrđeno je da je njime upravljao 68-godišnji Francuz, a ozlijeđene su 64-godišnja putnica u zrakoplovu, državljanka Francuske i tri Njemice koje su se kretale uz aerodrom, izvijestila je u subotu policija

Nesreća sportskog ultra lakog zrakoplova dogodila se jučer oko 14,15 sati u Starogradskom polju kod Starog Grada, u blizini sportskog aerodroma, tijekom slijetanja, priopćeno je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Utvrđeno je kako je zrakoplovom upravljao 68-godišnji državljanin Francuske, dok se kao putnica u zrakoplovu nalazila 64-godišnja državljanka Francuske, koja je ozlijeđena.

Pad malog aviona na Hvaru Izvor: Cropix / Autor: DVD Stari Grad/ Antoni Ivankovic

U nesreći su ozlijeđene i tri državljanke Njemačke u dobi od 47, 52 i 62 godine, koje su se kretale nerazvrstanom makadamskom cestom uz aerodrom na koju je pao zrakoplov.

"Sve četiri ozlijeđene osobe još se uvijek nalaze na liječničkoj obradi. Radi utvrđivanja okolnosti nastanka ovoga događaja, u suradnji s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo kriminalističko istraživanje se nastavlja", rekla je Sanja Nazlić iz splitsko-dalmatinske PU.

Dalmatinski portal doznaje da je ultra laki sportski zrakoplov VL-3 bio je dio avio karavane iz Francuske koja je jučer poletjela iz Leccea u Italiji za Hvar.

'Sletjelo je 39 aviona, svi bez problema, osim ovoga. Nažalost, takve se stvari događaju. Let je bio pod radarom, uredno praćen, nije bilo nikakvih problema do samog slijetanja. Pilot je sletio van piste, kao u Kaštelima da sleti na magistralu. Probio je ogradu koja ga je dijelom zadržala i udario tri Njemice koje su se tu zatekle. Odmah smo alarmirali Hitnu i vatrogasce, bili su tu za koji minut.

Pilot i njegova supruga prošli su bez ozljeda. On je bio u šoku, sada je tu policija i agencija za istragu zrakoplovnih nesreća. Žene na koje je naletio na cesti su zadobile ozljede, jednoj je rep zrakoplova slomio nogu', kazao je Josip Novak, predsjednik Aero kluba Faros, operatora sportskog aerodroma Stari Grad.

Svi osim para iz zrakoplova koji je imao nesreću danas namjeravaju produžiti dalje za Portorož. Policija i agencija nastavljaju istragu.