POLICIJA OBJASNILA

Kako je moguće da je video masakra u Gradačcu satima bio na internetu?

12.08.2023 u 07:55

Bionic
Reading

Dan nakon strašnog trostrukog ubojstva u Gradačcu koji je počinio body builder i fitness trener Nermin Sulejmanović, javnost u BiH se pita kako je moguće da je snimka masakra još dva sata bila dostupna na platformi Instagram, odakle se proširila po internetu. Odgovor, čini se, opet ima veze s kompliciranim ustrojem institucija u BiH

Saša Petrović, zadužen za cyber kriminal u Federalnoj upravi policije BiH, kaže kako je njihova institucija radila po usmenim naredbama MUP-a Tuzlanskog kantona.

'Oni su nas kontaktirali za određene stvari što se tiče zahtjeva prema kompaniji Meta u cilju skidanja te snimke i pribavljanja određenih podataka. To traje nekih 20-tak minuta. Ja mogu reći da sam negdje oko 12:05-12:10 zaprimio informaciju, a u 12:25 smo zamolili ljude u tvrtki Meta zamolili da se tu snimku ukloni što brže i da nam dostave određene podatke koje se vežu sa snimkom i uređaj korisnika uređaja kojim se pristupa Instagramu. Mislim da smo sve uradili u roku u kojem smo to mogli uraditi', rekao je Petrović za N1.

  • +2
Gradačac: Policijski očevid povezan s trostrukim ubojstvom Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/PIXSELL

Petrović tvrdi da su kontaktirali urede u SAD-u i Irskoj i da se djelovalo što je brže moguće.

'Imamo komunikaciju direktno s njima, ne možemo iste sekunde nešto ugasiti. Oko 7:30 smo zvali tvrtku. Čovjek koji je naša kontakt točka je odmah dostavio te podatke MUP-u TK i odmah je ugašena snimka koja je postojala', ističe Petrović.

Podsjetimo, Nermin Sulejmanović (35) poznatiji pod nadimkom Ray Ban u Gradačacu je u petak iz pištolja ubio suprugu, te još dvije osobe, dok je troje ljudi ranio. Svoj krvavi pir uživo je prenosio na Instagramu, nakon čega je pobjegao, ali ga je policija pronašla, te je pred njima izvršio samoubojstvo.