NESREĆA KOD BRTONIGLE

Maloljetnici na mopedu, bez dozvole i kaciga, ozlijeđeni u Istri

16.07.2024 u 16:32

Bionic
Reading

Dvojica maloljetnih austrijskih državljana ozlijeđena su u prometnoj nesreći koja se u ponedjeljak dogodila u naselju Karigador kod Brtonigle, izvijestila je u utorak istarska policija.

Nesreća se dogodila u 15,30 sati kada je maloljetnik bez zaštitne kacige i prije stjecanja prava na samostalno upravljanje, vozio neregistrirani i tehnički nepregledani električni moped.

Pritom je na mopedu prevozio drugog maloljetnika, koji također nije imao zaštitnu kacigu, a kretali su se nogostupom.

U jednom trenutku vozač je izgubio stabilnost te je udario mopedom u stup javne rasvjete, a oba maloljetnika pala su na tlo i zadobila lakše ozljede.

Protiv obojice maloljetnika pokreće se prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Istarska policija upozorila je i naglasila obvezu i odgovornost roditelja, staratelja i drugih osoba koje skrbe o mladima da pripaze na mlade da prije kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje kako bi mladi bili sigurni u prometu.

To podrazumijeva polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjeru tehničke ispravnosti vozila, kupnju zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme, a sve kako bi mladi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu, poručili su iz policije.