nezakoniti dopis

Načelnik Murtera koji je peglao službene kartice mora platiti kaznu zbog sukoba interesa

19.08.2024 u 18:10

Bionic
Reading

Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov pravomoćno je kažnjen novačnom kaznom u iznosu od 1600 eura zbog nezakonitog dopisa kojim je od Šibensko-kninske županije tražio žurno izdavanje građevinske dozvole, doznaje N1

Nakon što mu je stigla kazna od Povjerenstva nedugo nakon što je uhićen u akciji policije i USKOK-a, Turčinov - u široj javnosti poznat po tome što je u austrijskom bordelu troškove plaćao službenom karticom - podnio je tužbu Visokom upravnom sudu RH tvrdeći da je imao rok za bespovratna sredstva iz fondova EU za što je morao dovršiti objekt za koji je tražio građevinsku dozvolu.

Radilo se o gotovo 382 tisuće kuna, koje mu je trebala isplatiti Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Da nije na vrijeme rekonstruirao objekt morao bi, tvrdi, vratiti novac Agenciji.

Uvjeravao je kako požurnice Županiji nije slao u svojstvu načelnika, već vlasnika OPG-a koji je želio realizirati ugovor o bespovratnim europskim sredstvima, piše N1.

'Iako je imao pravo požurivati svoj predmet Turčinov za to nije smio iskoristiti ovlasti koje je imao kao načelnik općine. Bio je dužan tome pristupiti tako da ne koristi ovlasti što ih je ima u obnašanju javne dužnosti odnosno na način da ne zlorabi pravo koje po toj osnovi ima', objasnio je Visoki upravni sud RH u presudi kojom je odbio tužbu načelnika Murtera.

Turčinova još očekuje rasplet kaznenog postupka zbog optužbi za peglanja službene kartice u austrijskom bordelu i ugovora s prijateljevom tvrtkom za radove koje je općina već ranije platila.