Da mora birati, pretpostavljamo kako bi većina ljudi vjerojatno odabrala pivo kao najdraže piće. No, znate li što je zapravo u čaši kad naručite pivo i otkada ga ljudi piju?
Kad si natočite pivo, u čaši vam je uglavnom voda, no uz primjese cvijeća, gljivica i žitarica. Većina specifičnog okusa piva proizlazi iz hmelja – vrste penjačice koja ima nakupine cvjetova nalik na zelene češere.
Alkohol u pivu dobiva se od žitarica – uglavnom ječma – od čijeg slada se u vodi dobiva šećer koji zatim jedu kvasci – mikroorganizmi koji pretvaraju ono što jedu u alkohol. Kvasci se najčešće filtriraju iz piva prije flaširanja, no za sobom ostavljaju specifičan okus.
Istraživanje provedeno u kolovozu 2010. u časopisu Journal of Proteome Research otkrilo je kako pivo sadrži visoke količine proteina – oko 62 od kojih 40 nastaje od kvasaca. Ti proteini zaslužni su za pjenu u čaši.
Tko ju je prije pio?
Ljudi tisućljećima surađuju s kvascima pri stvaranju pića. Već u šestom tisućljeću p.n.e. Sumerani su otkrili vještinu fermentacije, a oko 2.000 p.n.e. već su zapisivali prve recepte piva u obliku himne boginje tog pića po imenu Ninkasi.
Druge kulture također su otkrile pivo, a s vremenom posao pivara postao je uglavnom ženski zanat. Egipatska boginja piva Tenenit bila je u dobrom društvu s sumerskom Ninkasi te Mbabom Mwanom Waresom plemena Zulu.
Štoviše, u Peruu su postojale elitne ženske pivovare, a u Europi nije bilo ništa drugačije sve do kasnog 18. stoljeća, kad su se muškarci počeli baviti pivarstvom.
Tko pije pivo danas?
Danas je pivo omiljeno piće muškog roda. Na primjer, od 67 posto odraslih osoba koje u SAD-u piju alkohol, 54 posto muškaraca ga je navelo kao omiljeno piće, za razliku od samo 27 posto žena. Žene, čini se, više vole vino.
Pivo je također popularnije među mladima između 18 i 34 godina starosti.
Pivo nije samo piće. Kuhari ga vole koristiti kao začin za roštilj, kruh te sočnu prženu piletinu.
Jedna od interesantnijih upotreba pivske ambalaže dogodila se 1968. kad je John Milkovisch, umirovljeni tapetar, počeo stavljati prazne zgnječene konzerve piva na svoju kuću. Osamnaest godina kasnije Milkovisch u potpunosti je obložio svoj dom u Houstonu konzervama, a poklopce je povezao užetom i tako napravio ogradu. Iako je vlasnik neobičnog zdanja preminuo 1988, danas je njegova kuća muzej.
Mjehurići koji idu u krivom smjeru
Ljudi koji često piju pivo i imaju bolju moć zapažanja možda su primijetili kako mjehurići pri točenju piva ne idu u pravom smjeru – umjesto gore, putuju dolje. Ne radi se o kojoj čaši previše, već o stvarnom neobičnom svojstvu piva.
Zbog otpora stijena čaše pivski mjehurići lakše putuju prema gore u središtu čaše. Kako se kreću prema gore, tako povlače za sobom tekućinu, a jednom kad se mjehurići nađu u pjeni na vrhu, tekućina se počne vraćati natrag prema dolje niz stijene čaše potežući za sobom manje mjehuriće.
Neki znanstvenici pretpostavljaju kako su čaše koje su uže pri dnu zapravo zaslužne za ovaj fenomen naopakog putovanja mjehurića