BAROLOGY STUDIO

Džinka za vruće ljeto

26.06.2022 u 10:44

Bionic
Reading

Kvaliteta džina i tonika posebno do izražaja dolaze u koktelu gin tonic, u kojem ništa ne možete sakriti, i gdje se svi nedostaci umnogostručavaju, rekao nam je svojedobno Miguel Angel Cantero, barmen Xapot Cafféa u španjolskome Legazpiju.

Miguel Angel dobro zna što govori, jer je pobjednik natjecanja u spravljanju spomenutog koktela na uglednome kongresu San Sebastián Gastronomika, gdje finalisti gin tonic moraju improvizirati od ponuđenih 11 vrsta džina, 15 vrsta biljaka, četiri vrste tonika, tri vrste leda i četiri vrste čaša, elemenata koji se natjecateljima pokažu tek kad su već na pozornici.

S tim bi se vjerojatno složili i Marin Nekić, najpoznatiji hrvatski barmen, i njegovi suradnici Teja i Saša Lovrenščak, ekipa koja vodi Nekić Barology Studio, referentni centar za sve domaće barmene novije generacije, a odnedavna i za hobiste.

- Teja, Saša i ja partneri smo u poslu već više od desetljeća i gotovo smo kao obitelj. Najprije smo za različite brendove radili edukacije i slično, dok je Barology kao koktel studio nastao prije 18 godina, kada je krenulo ozbiljno. Rasli smo postupno i nesvjesno. Edukacijski centar i filozofiju izvrsnosti u barmenskom poslu pokrenuli smo u doba kada nitko uopće nije razumio o čemu se radi. Međutim, danas je usluga na visokoj razini krucijalna stvar u ugostiteljstvu, pa tako i u poslovanju barova. No, trebalo je punih 20 godina da ljudi shvate važnost toga, a nama da od toga razvijemo uspješan posao, govori nam Marin Nekić, kojeg se nešto stariji čitatelji sjećaju kao mladog barmena iz prvog zagrebačkog koktel bara Indy’s, na Gornjem gradu.

Novi edukacijski centar Barology nalazi se u paviljonu 14 Zagrebačkog velesajma i znatno je veći i opremljeniji od nekadašnjeg podrumskog u zagrebačkoj Medulićevoj ulici i nekoliko njih poslije toga. Tu se danas nude tečajevi za ugostiteljske profesionalce, i to o svemu vezanome uz poslovanje bara – tehnikama pripremanja koktela, opremi, vezi između barmena i bar menadžmenta, kreiranju ponude i koktel karte, vezama s dobavljačima, ekonomiji rada i još mnogo toga, s posebnom pozornošću na to da ponuda bara danas mora biti po mjeri, odnosno vrsti i klasi objekta.

Not Another Tea Party

• 4 cl džina

• 1 cl svježeg soka limete

• 10 cl Inke

• prstohvat dehidriranog hibiskusa

• 2 koluta dehidrirane limete

U čašu stavite dehidrirani hibiskus i sok limete. Dodajte led te nadolijte džin i Inku. Promiješajte žlicom i dekorirajte kolutima dehidrirane limete.

- Zanimanje profesionalaca za kvalitetnu edukaciju danas je iznimno veliko. Uvijek smo imali dobru popunjenost tečajeva, ali danas je razlika u tome što postoji veliki angažman ozbiljnih hotelskih kompanija, restorana…, koji shvaćaju da taj dio poslovanja moraju imati pomno razrađen - objašnjava Marin.

No, zašto smo tekst počeli s gin tonicom, pitate se? Naime, uz profesionalni program, Barology posljednjih godinu dana nudi i radionicu za hobiste.

- Džin je, naime, jedno od najzaslužnijih pića porasta barske kulture jer se u širim masama popularizirao putem gin tonica. Tako su do izražaja došli i barmeni i miksolozi, kao uopće i kultura bara. S tim, kao i dostupnošću različitih sastojaka u trgovinama, porasle su i ambicije hobista. Tečajem za njih željeli bismo ući u što više domova, tako da ljudi podignu svoju razinu znanja i vještina iz svijeta pića i miksologije, kaže Nekić.

U tu svrhu Barology se povezao s proizvođačem Inke, legendarnog gaziranog bezalkoholnog pića gorkastog okusa i s dodanim biljnim ekstraktima, koje je na tržištu prisutno već više od 60 godina. Baš zbog svoje reskosti i gorčine, Inka je odlična u kombinaciji s džinom. Napitak je dobio ime prema dobro poznatoj činjenici da je kinin, koji daje gorčinu, bio sastojak brojnih tonika i infuzija iz ljekovitog biljnog repertoara naroda Inka.

Sam koktel gin tonic nastao je 1825., kada su časnici britanske vojske stacionirani u Indiji počeli miješati kinin sa šećerom, vodom i džinom kako bi stvorili višenamjenski, i slučajno iznimno ukusan, napitak za borbu protiv malarije.

- Za Inku smo se odlučili zbog njezinih karakteristika, između ostalog i naglašenije slatkoće, odnosno šećera koji sjajno provodi okuse. Tu se u vrlo jednostavnom spoju džina i tonika dobiva potpuno novi proizvod. Inka ima tu kvalitetu da značajno ističe kvalitete premium džinova. Mi smo se, između nekoliko vrsta džina, koncentrirali na London Dry, koji je vrlo izražen i pun tipičnog okusa, a kojem Inka sjajno odgovara. K tome, kod Inke nema problema koji se javlja kod premium tonika, a to je da se teško spajaju s premium džinovima. Tako smo u spoju džina i Inke najprije osmislili jednu jednostavnu DŽINKU, koktel namijenjen ugostiteljima, koji svatko može lako pripremiti u kafićima. A onda smo ove godine kreirali šest novih receptura koncepta DŽINKA, koje će biti predmet obuke hobista na radionicama Barologyja. Radi se o naprednijim koktelima, sa svježim sastojcima i nešto složenije priprave, ali takvog raspona da će među njima svatko naći DŽINKU koja odgovara baš njemu, zaključuje Marin.

Želite unaprijediti svoje barmenske vještine i zadiviti prijatelje? Krenite od DŽINKE. Mogućnosti su nepregledne!

Cool As a Cucumber

• 4 cl džina

• 3 cl likera od bazge

• 1 cl svježeg soka limete

• 2 lista bosiljka

• 2 filea svježeg krastavca

• 10 cl Inke

• pupoljak svježeg bosiljka

U shakeru izgnječite jedan file svježeg krastavca, dva lista bosiljka, sok limete, liker od bazge i džin. Dodajte led i dobro protresite. Češu dekorirajte jednim filetom svježeg krastavca i procijedite piće preko leda. Nadolijte Inku i dekorirajte pupoljkom svježeg bosiljka.