Ristorante Del Cambio u Torinu s punim se pravom drži bezvremenskim mjestom. To je, prije svega, stoga što se ta talijanska institucija ciklički obnavljala, a od 5. listopada 1757. kada je otvorena uvijek ostajala vjerna sebi. Del Cambio je istovremeno i gurmanska i povijesna legenda, mjesto koje su tijekom gotovo tri stoljeća posjećivali ljubitelji ljepote i dobre hrane.
Prepoznat kao amblem torinske kulture, kroz njegove su salone prošli brojni ljudi koji su stvarali povijest Italije i šire. I ne samo to. Za njegovim su stolovima uživale i mnoge slavne ličnosti koje su dale značajan doprinos na polju politike, književnosti, kazališta, glazbe, znanosti, filozofije i umjetnosti. Talijanski državnik Camillo Benso di Cavour bio je redovit gost, a Casanova, Giaccomo Puccini, Honoré de Balzac, Friedrich Nietzsche, Giuseppe Verdi, Filippo Tommaso Marinetti, Eleonora Duse, Maria Callas i Audrey Hepburn, Gabrielle D'Annunzio, članovi obitelji Agnelli i književnik Mario Soldati samo su neki od slavnih gostiju Del Cambija.
Del Cambio je svojevrsna torinska čarolija čija privlačnost ne blijedi niti danas, kad namjernik sjedi za Cavourovim stolom, uronjen u nesvakidašnju arhitektonsku prirodu Piazze Carignano, i zamišlja kako šeta i razgovara okružen dama, vitezovima i najrazličitijim likovima drevnih doba. Mnogi će jednostavno reći - Del Cambio je najelegantniji restoran u najelegantnijem gradu Italije, najprije kavana, a potom i restoran koji je od početka 'posluživao' povijest Italije i cijele Europe.
Među elementima koji pridonose fascinantnosti Del Cambia nedvojbeno su najistaknutije razmirice koje bilježe povijesni dokumenti, a koje se tiču i datuma osnivanja lokala i podrijetla imena. Što se tiče pitanja datuma osnutka, najstariji pisani dokument datira iz 1711. godine, a mnogi drže da se odnosi baš na Del Cambio u ranim danima.
Dokument spominje karneval održan 1711. i gospodina Giacoma Perottija, vlasnika trgovine pored Teatra della Commedia (danas Teatro Carignano), i to u smislu koji sugerira da se radi o jednome od najvjerojatnijih kandidata za osnivača Del Cambio.
'Ječam, portugall, sorbeti, keksi, šalice čokolade', kaže drevni tekst, i nastavlja: 'Suhi konfitur, kesteni i lijepo vino'. Radi se zapravo o platnome nalogu koji je, čini se, Perotti ispostavio na ime opskrbe za princa kuće Savoj (Casa Savoi) Carignana.
Ipak, neke nedoumice ostaju, pa su se brojni povjesničari, uključujući i autoritativnog kritičara umjetnosti Marziana Bernardija i poznatu povjesničarku Dinu Rebaudengo, izmjenjivali dajući svoja mišljenja o ovoj temi u pokušaju razotkrivanja misterija.
I o imenu mjesta također se prenosi nekoliko priča. Vjeruje se da se izraz 'cambio' ili 'promjena' mogao odnositi na zamjenu konja poštanske kočije s putnicima u tranzitu za i iz Pariza, koji su se zaustavljali na tom području, ili možda na promjenu valute, s obzirom da je trg bio sastajalište 'poslovnih ljudi i trgovaca'. Prema trećima, pak, u kavani se nalazila mjenjačnica. No, sve ostaje u domeni nagađanja.
Bilo kako bilo, sjećanja, stil i inovativnost odlika su Del Cambia i danas. Taj je koncept prilagodljiv i primjenjiv i u povijesno autentičnim prostorima kao što je poznata sala restorana nazvana Risorgimento, sa svojim freskama iz 1875. godine, ali ujedno i impozantno suvremeno mjesto posvećeno umjetnosti.
Sala Risorgimento poznata je kao mjesto na kojem je 1861. potpisan sporazum o ujedinjenju zemlje i rođenju Kraljevine Italije, kao rezultat nastojanja talijanskih nacionalista i monarhista odanih Savojskoj kući da uspostave ujedinjeno kraljevstvo koje bi obuhvaćalo cijeli talijanski poluotok. Politički i društveni pokret za talijansko ujedinjenje (Risorgimento) pojavio se kako bi ujedinio Italiju konsolidirajući različite države na poluotoku i oslobodivši je od strane kontrole.
Del Cambio je danas mjesto apsolutne elegancije, gdje dihotomija između suvremene umjetnosti i starih romana nalazi kontinuitet u jelovniku chefa Mattea Baronetta, koji je dao veliki doprinos razvoju suvremene talijanske kuhinje, posebno generacije početkom 2000-ih. Vješt u izmjeni tradicionalnih jela s modernijim i kreativnijim jelima, njegov jelovnik sadrži sažeta, ali vrlo elokventna i nikad pretjerano modernistička jela, kojima suvereno drži Michelinovu zvjezdicu.
Oni koji žele malo bolje upoznati njegovu kuhinju, trebaju rezervati Chef's Table (maksimalno četiri osobe i posebno, toga dana osmišljen meni). Ponudu restorana upotpunjuju izvrsni café-bistro i slastičarnica Farmacia Del Cambio te The cellar table, prostor s 19.000 boca smještenih u fizičkim i duhovnim temeljima restorana, dom za druželjubive večere i degustacije.
Del Cambio je mješavina elegancije i bezvremenskog šarma, svojevrsna posveta torinskom senzibilitetu u svoj njegovoj profinjenosti. Tu se skladno miješaju kreativna kuhinja, povijest i futuristički krajolici, kultura i modernitet, čitav jedan svijet kontrasta, veličanstveno složen i dojmljiv, koji ipak idu ruku pod ruku, uzdižući se do uloge legende.